Innenriks

Kongsberg-siktede varetektsfengslet og overtatt av helsevesenet

Espen Andersen Bråthen, som er siktet for drapene på Kongsberg onsdag kveld, er besluttet varetektsfengslet i fire uker.

Kongsberg 20211014. 
Politiadvokat Ann Iren Svane Mathiassen holder en pressekonferanse etter at en mann drepte fem personer i byen onsdag kveld.
Foto: Terje Bendiksby / NTB

Han er ilagt brev- og besøksforbud, samt medieforbud og full isolasjon de første to ukene, går det fram av en kjennelse i Buskerud tingrett fredag. Siktelsen gjelder ikke terror så langt, men dette vurderes fortløpende, opplyser politiet.

Fengslingen ble gjennomført via såkalt kontorforretning, hvilket betyr at ingen andre var til stede foruten dommeren. Siktede Espen Andreas Bråthen har samtykket til fengsling og erkjent de faktiske forhold.

– Jeg har ingen kommentar til dette. Han har samtykket til fengsling, så da sier dette seg egentlig selv, sier hans advokat Fredrik Neumann til NTB.

Han har heller ingen kommentar til hvordan siktede stiller seg til skyldspørsmålet.

– Jeg har ingen kommentar til noen av spørsmålene, sier Neumann.

– Særdeles alvorlig

I begrunnelsen for kjennelsen viser tingretten til sakens alvorlighetsgrad, samt at det er stor nasjonal og internasjonal medieinteresse rundt saken.

– Det vises til sakens særdeles alvorlige karakter, noe som også har medført stor medieinteresse både nasjonalt og internasjonalt. Dersom siktede ikke skjermes for dette og for andre innsatte, vil viktige bevis kunne gå tapt, skriver tingretten.

De viser også til at det skal gjennomføres full judisiell observasjon av siktede, og mener det er viktig at dette kan skje uten påvirkning utenfra.

– Restriksjonene anses ikke som noe uforholdsmessig inngrep og er tilstrekkelig begrunnet, skriver tingretten.

Overlevert til helsevesen

Utfallet er i tråd med det politiet hadde begjært på forhånd, bekreftet politiadvokat Anne Irén Svane Mathiassen overfor NTB tidligere fredag.

Hun bekreftet også at Espen Andersen Bråthen (37), som er siktet for fem drap og for å ha skadd tre personer, torsdag ble overlevert til helsevesenet.

Neumann sier hans klient blir hos helsevesenet så lenge det trengs.

– Han blir til den judisielle observasjonen er ferdig. Så vidt jeg vet er det det som pågår nå, sier han.

Judisiell observasjon

37-åringen skal vurderes av rettspsykiatriske sakkyndige, og dette arbeidet startet ifølge politiadvokaten torsdag. Han har i avhør erkjent forholdene han er siktet for.

I en full judisiell observasjon vil den siktede bli observert og vurdert av to sakkyndige som vil forsøke å avklare om han var å anse som tilregnelig på tidspunktet for da drapene skjedde onsdag kveld. Dersom de kommer til at han ikke var tilregnelig, kan han heller ikke straffes for gjerningene, men kan bli dømt til overføring til tvungent psykisk helsevern.

Skulle en full judisiell observasjon konkludere med at han ikke var å anse som utilregnelig, kan de også uttale seg om faren for framtidige voldshandlinger, noe som kan få betydning for om den siktede kan idømmes forvaringsstraff eller om de anser det for tilstrekkelig at han dømmes til en ordinær tidsbestemt fengselsstraff.

Saken fortsetter under videoen

Grundig forklaring

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) uttalte torsdag at voldshandlingene på Kongsberg kvelden før framstår som en terrorhandling. Bråthen gikk til angrep med pil og bue og andre våpen, og er siktet for til sammen fem drap, samt for å ha skadd tre andre.

– Han har gitt en relativt grundig forklaring i avhør. Vi ønsker ikke å si noe om hva han gjorde. Han har gitt en slags begrunnelse for det han gjorde, sa Mathiassen på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

– Hvorvidt det er en terrorhandling, er noe etterforskningen skal avdekke. Foreløpig har vi grunnlag for en siktelse for drap, sa hun.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen