Saken er oppdatert
Politiinspektør Per Thomas Omholt fremholder at politiet etterforsker bredt innledningsvis.
– Vi jobber med masse hypoteser. De svekkes og styrkes underveis i etterforskningen. Vi skal finne ut hva som har skjedd, og hvorfor det har skjedd, sier han.
Han nevner sinne, hevn, impuls, jihad, sykdom eller provokasjon blant hypotesene politiet jobber med. Etterforskningen har styrket hypotesen om at bakgrunnen for Bråthens handlinger, er sykdom.
– Den sterkeste hypotesen for motiv er sykdom. Det vil derfor nå være sentralt å innhente informasjon om siktedes fortid, sier Omholt.
Han legger imidlertid til at politiet fortsatt er åpne for at andre hypoteser kan styrkes.
Fem personer ble drept, tre skadd og en rekke andre personer ble skutt etter med pil og bue. Bråthen skal ha gått inn i private hjem og drept personer som bodde der.
– Alt tyder på at også disse ofrene var tilfeldige personer som drept, sier Omholt til NTB.
[ Kongsberg-drapene: – Man har ingen garantier for hvor det skjer i landet ]
Ikke impulshandling
Selv om ofrene var tilfeldig valgt, mener politiet likevel at Bråthen hadde planlagt angrepene, i alle fall til en viss grad. Tidligere har politiet uttalt at de ikke mente handlingene framsto planlagt.
– Hypotesen som er styrket hittil i etterforskningen, er at han har tenkt disse tankene han har utført, på forhånd, men ikke lenge. Dette er en hypotese som er styrket, men ikke fasiten ennå, sier Omholt.
Han sier Bråthen har erkjent de faktiske forhold, men at han ikke har erkjent straffskyld.
– Det går mer på det subjektive i forhold til helse, å undersøke om han er tilregnelig, sier Omholt.
Ikke egnet for nye avhør
Bråthen ble fredag varetektsfengslet i fire uker, og befinner seg nå på en lukket helseinstitusjon istedenfor varetekt i fengsel.
Han vil nå bli underlagt fullstendig judisiell observasjon for å avklare om han var tilregnelig eller ikke på handlingstidspunktet.
Helsetilstanden hans har forverret seg etter pågripelsen, og Omholt sier det ikke er planlagt nye avhør av siktede per nå.
– Siden pågripelsen har vi har avhørt ham, og så har helsevesenet fortløpende vurdert helsetilstanden hans. Den er for så vidt blitt verre og ført til at han ikke kan avhøres videre. Nå skal sakkyndige konkludere om hans tilstand i tiden forut for og under hendelsene, og i tiden etter hendelsene, sier Omholt til NTB.
Siktedes forsvarer Fredrik Neumann sa fredag til NTB at han ikke hadde noen kommentar til verken fengslingen eller at klienten nå er overlatt til helsevesenet.
[ Kommentar: Når store tragedier rammer helt andre steder, blir verden litt mindre ]
Flere fornærmede
Det var onsdag kveld at politiet fikk melding om at en mann skjøt mot personer med pil og bue på en Coop Extra-butikk på Vestsiden på Kongsberg. Siktede ble pågrepet klokken 18:47.
Han er siktet for drap på fem personer, men i tillegg vet politiet at han har skadd tre personer fysisk. I tillegg er det mange som er fornærmet, da han skjøt mot dem med pil og bue.
– Siktelsen omfatter ikke disse forholdene ennå, men den vil etter hvert bli utvidet til å gjelde alle de fornærmede. Vi må først få oversikt, sier Omholt.
Politiet har avhørt over 50 vitner hittil, og jobber fortsatt med vitneavhør i saken. Politiet sier også at det er brukt to andre våpen i saken i tillegg til pil og bue, men vil ikke si hvilke fordi de ikke vil at vitnene skal påvirkes.
– Vi ønsker at vitnene skal forklare til oss hva de så, og ikke hva de leste i avisen eller så på TV, sier Omholt.
Foreløpig ikke terrorsiktet
Han sier siktelsen mot Bråthen så langt ikke gjelder terror. PST har tidligere uttalt at angrepet framstår som en terrorhandling.
– Dette er spørsmål som vi vurderer fortløpende. Den videre etterforskningen vil vise om terrorparagrafen kommer til anvendelse i denne saken, sier Omholt.
Politiinspektøren viser til at straffelovens definisjon av om en straffbar handling er gjort med terrorhensikt blant annet inkluderer å skape alvorlig frykt i en befolkning.
NRK: PST fikk første varsel om drapssiktede på Kongsberg i 2015
Det var for seks år siden at PST fikk første varsel om Kongsberg-siktede Espen Andersen Bråthen, melder NRK.
Også i 2017 gjennomførte lokalt politi en bekymringssamtale med den siktede 37-åringen etter at han la ut en video på internett i desember samme år, ifølge kanalen.
På nyåret i 2018 varslet politiet helsevesenet om mannen. NRK skriver at PST da vurderte at han ikke var drevet av religion eller ideologi, men var alvorlig psykisk syk.
Politiet og PST skal evalueres
Politidirektoratet skal evaluere politiets håndtering av Kongsberg-angrepet. Både det som skjedde under hendelsen og i forkant skal evalueres.
Beslutningen er tatt i samråd med PST og Politidirektoratet, sier politidirektør Benedicte Bjørnland og PST-sjef Hans Sverre Sjøvold i en uttalelse. Politiet i Sørøst har selv bedt om en evaluering.
Politiets oppgaveløsningen da fem personer ble drept og håndteringen av tipsene som kom inn om gjerningsmannen i forkant, samt informasjonsflyten mellom politiet og PST skal evalueres.
– Selve innretningen på gjennomgangen, vil vi måtte komme tilbake til i løpet av en til to ukers tid, sier Bjørnland og Sjøvold.
– Gitt alvoret i saken, er det svært viktig at læringspunkt og eventuelle svakheter og feil identifiseres raskt for å kunne iverksette tiltak umiddelbart. Ved å evaluere sammen tror vi at læringseffekten vil bli enda større, sier de.
Spesialenheten for politisaker er også varslet og skal på selvstendig grunnlag vurdere etterforskning av politiet.
Det er kjent at politiet har mottatt bekymringsmeldinger om Espen Andersen Bråthen, som er pågrepet og har erkjent å ha drept fem og skadet tre på Kongsberg, knyttet til radikalisering. Politiet og PST har også vært klar over hans psykiske historikk.
Under selve hendelsen ble det først en konfrontasjon mellom gjerningsmannen og politiet, før han kom seg unna. Trolig ble alle de fem ofrene drept etter dette første møtet med politiet.