Innenriks

Smil, roser, flagg og klemmer da nyutnevnt regjering hilste folket fra Slottsplassen

– Vi har bonden og bedriftslederen, vi har bygd og by, vi har Brann og Bodø/Glimt og alt imellom! Og vi har flest kvinner, det er jeg faktisk veldig stolt av.

Oslo 20211014. 
Den nye regjeringen med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Trygve Magnus Slagsvold Vedum (Sp), arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap), forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp), fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap), utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (Sp), klima- og miljøvernminister Espen Barth Eide (Ap), barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp),	kommunalminister Bjørn Aril Gram (Sp), samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap), olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap), kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap), næringsminister Jan Christian Vestre (Ap),  kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap), justisminister Emilie Enger Mehl (Sp),  forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp), helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap), landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) og utenriksminister Anniken Scharning Huitfeldt (Ap), på Slottsplassen etter sitt første statsråd på slottet..
Foto: Heiko Junge / NTB

Av Anne Marjatta Gøystdal

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) hadde funnet fram til en lun og folkelig beskrivelse da han presenterte den nye regjeringen.

Ikledd henholdsvis rødt og grønt slips, ledet Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum de nye statsrådene ut på Slottsplassen.

Mens den nyutnevnte finansministeren Vedum smilte så bredt som bare han kan og vinket entusiastisk med hele armen til venner og kjente i folkemengden, kneiset Støre stolt med nakken, med favnen full av røde roser og så både høytidsstemt og rørt ut.

– Jeg har hatt med meg dette laget til kongen og gjennomført det aller første statsråd. Dette er regjeringen som har tiltrådt, erklærte Støre.

Det er et ungt regjeringslag som nå tiltrer, med en gjennomsnittsalder på 46 år. Ti kvinner og ni menn. Arbeiderpartiet får elleve poster, mens Senterpartiet får åtte.

En melding fra Støre til vanlige folk

Støre budskap på Slottsplassen var tydelig: Alle skal med.

– Vanlige folk i hele landet skal oppleve at deres liv, deres drømmer nå skal komme øverst på dagsordenen, sa Støre, som fortsatte med å understreke viktigheten av tillit i det norske samfunnet.

Klima, digitalisering, ulikhet og utfordringer i velferdsstaten ble trukket fram som noen av de største oppgavene regjeringen må gå løs på.

Støre lovte at Hurdalserklæringen har ambisiøse politiske løsninger som regjeringen skal jobbe med fra dag én. Første prioritet er trygt arbeid til alle og gode velferdstjenester nær folk i hele landet.

– Men knapt noe land er bedre rustet med de folkene vi har, de ressursene vi har, de mulighetene vi har og det samholdet vi har, sa han.

Stjerneskuddet Mehl

Regjeringens yngste, 28 år gamle justisminister Emilie Enger Mehl (Sp), var utvilsomt den av statsrådene som fikk mest oppmerksomhet. Støre mener hun er klar for oppgaven.

– Hun går på en stor jobb i ung alder, men vi er trygge på at vi har fått en visjonær og handlekraftig politiker som tar fatt på dette feltet, sa Støre.

Den alvorlige hendelsen på Kongsberg, som ifølge PST framstår som en terrorhandling, kastet mørke skygger over dagen. Fem personer ble drept og to skadd i angrepet.

Støre beskrev handlingen som uhyrlig og grufull, og understreket at den nye justisministeren holdes løpende orientert, og at det nå er hennes ansvar å følge opp.

Stødige Vedum

Regjeringskabalen har Støre jobbet med helt til det siste, om man skal tolke svar har selv har gitt på spørsmål om navnene var på plass. Men utnevnelsen av Vedum til finansminister har vært klar i mange dager, understreket Støre da han tidligere torsdag presenterte statsrådslisten – kanskje som et stikk til medier som har spekulert på ulike navn i denne statsrådsposten.

Senterpartiet får altså ansvar for pengesekken, noe som Støre beskrev som en riktig fordeling mellom partiene. Han var også full av rosende ord om Vedum, som han også har vært i tøffe forhandlinger med om regjeringsplassformen.

– Han er en stødig politiker, en person jeg har kommet nær i disse forhandlingene, sa Støre.

Selvskreven Huitfeldt

Støre sier han aldri var i tvil om at det var Anniken Huitfeldt (Ap) som skulle bli utenriksminister. Som leder for utenriks- og sikkerhetskomiteen på Stortinget, pluss lang erfaring i partiet og også som tidligere statsråd, var hun et sikkert kort.

Espen Barth Eide (Ap) er også en av Aps mest erfarne, og Støre peker på at hans tilknytning til internasjonale nettverk blir viktig i rollen som klima- og miljøvernminister – ikke minst i samarbeid med Europa.

Kombinerer arbeid og integrering

Støre gjør forholdsvis få endringer i departementsstrukturen. Statsrådsposten som distrikts- og digitaliseringsminister ryker, og han flytter integreringsfeltet fra Kunnskapsdepartementet til Arbeids- og sosialdepartementet. Her får Hadia Tajik (Ap) en av regjeringens viktigste oppgaver, påpekte Støre.

– Vi legger til integrering og inkludering fordi det er så nært koblet til arbeid og det å få flere mennesker inn i jobb, sa Støre.

Fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap) får også utvidet tittelen, slik at den nå skal lyde fiskeri- og havminister. Han får dermed ikke bare ansvar for fiskeri- og sjømatspolitikk, men også havbruk og den underliggende maritime forsknings- og innovasjonspolitikken.

Utøya-generasjonen

Den nye regjeringen får to statsråder som var på Utøya 22. juli 2011: Tonje Brenna (Ap) som kunnskapsminister og Jan Christian Vestre (Ap) som næringsminister. I tillegg er det flere fra Utøya-generasjonen blant de nye statssekretærene.

Støre understreket hvor stolt han er av at de har fortsatt med politikk, og hvor viktig det er at denne generasjonen nå tar plass i regjeringen.

– Ti år senere kan vi si: Demokratiet vant, avsluttet Støre fra Slottsplassen, før han gikk mot de svarte regjeringsbilene som skulle ta ham videre til Statsministerens kont


Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen