Innenriks

Espen Andersen Bråthen har kommet med begrunnelse for drapene

Politiet har ikke tatt ut siktelse for terror mot Espen Andersen Bråthen, som er siktet for å ha drept fem mennesker på Kongsberg onsdag kveld.

Saken er oppdatert

Se tidslinje i bunnen av saken

– Han har gitt en relativt grundig forklaring i avhør. Vi ønsker ikke å si noe om hva han gjorde. Han har gitt en slags begrunnelse for det han gjorde, sier politiadvokat Ann Iren Svane Mathiassen på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Overfor NTB sier hun at det ikke er tatt ut noen terrorsiktelse enda.

– Hvorvidt det er en terrorhandling, er noe etterforskningen skal avdekke. Foreløpig har vi grunnlag for en siktelse for drap, sier politiadvokat Ann Iren Svane Mathiassen til NTB.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) uttalte torsdag at angrepene ser ut som terror. Bråthen gikk til angrep i Kongsberg onsdag kveld med pil og bue og andre våpen, og er siktet for til sammen fem drap, samt for å ha skadd tre andre.

– Fremstår som helt tilfeldig

Svane Mathiassen sier de drepte ble funnet innendørs og utendørs, hvorav én inne i en bolig. Alle de fem drepte framstår som tilfeldige ofre.

– Vi er ikke kjent med noen relasjon mellom den siktede og de drepte, det fremstår som helt tilfeldig, sier Mathiassen på pressekonferansen.

Ingen av drapene skjedde inne i den mye omtalte Coop-butikken.

Vil ikke si noe om våpen

Det er beslaglagt totalt tre våpen, og politiet mener det ble brukt både pil og bue og andre våpen under drapene. Politiet ønsker imidlertid ikke å gå ut med hva slags våpen det er.

– Vi ønsker å gjennomføre avhør av vitner før vi går ut med det. Obduksjonene av de omkomne er ikke klare enda, men de vil da gi oss flere svar om hvilke våpen som har blitt brukt, sier Svane Mathiassen.

Én utskrevet fra sykehus

Politiet oppjusterte torsdag ettermiddag antallet skadde til tre, fordi én hadde tatt seg til legevakten på egen hånd.

– Vi har ikke fått noen oppdatert tilstand på dem. Én skal være utskrevet fra sykehus. Det vi har fått opplyst er at det går bra med dem, sier Svane Mathiassen.

Hun sier at den siktede har forklart seg detaljert om det som skjedde. Politiet har planer om et avhør nummer to i løpet av torsdag, men det har ikke startet enda.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Tidslinje for hendelsen på Kongsberg

18.12.30: Første melding om hendelse i en Coop-butikk på Kongsberg slår inn på en av konsollene på operasjonssentralen til Sørøst politidistrikt.

18.13: Meldingen loggføres. Det meldes om en mann med pil og bue som skyter på folk.

Det sendes en patrulje til stedet, og det blir besluttet bevæpning. Umiddelbart etter sendes det tre patruljer til stedet. Til sammen var 22 patruljer involvert. I minuttene etterpå kommer det flere meldinger til operasjonssentralen om hendelsen, og det meldes om at personer er truffet av pilene.

18.17: Det sendes ut en såkalt PLIVO- hendelse (Pågående livstruende vold).

De tre nødetatene politi, brann og helse har utarbeidet en felles prosedyre for hvordan de skal opptre og samvirke ved hendelser der det utøves livstruende vold mot flere personer. Kripos, PST, Nasjonale bistandsressurser, Oslo og Øst politidistrikt og Politihøgskolen bisto, i tillegg til mannskaper fra både ambulansetjenesten og brannvesenet.

18.18: Første patrulje får øye på gjerningsmannen.

Han anropes, men mistes av syne. Like etter er de i kontakt med mannen på nytt, og de blir da beskutt av flere piler. Dette gjør at de mister kontakt med ham, og han kommer seg unna. I minuttene etter dette leter mange patruljer etter mannen, og det er noen meldinger fra publikum om observasjoner.

18.28: Sørøst politidistrikt tvitrer:

«Det pågår aksjon i Kongsberg sentrum ifbm person observert med pil og bue. Har skutt etter person med dette. Publikum bes om å holde seg innendørs. Politiet har ikke kontroll på personen».

18.47: Mannen er pågrepet og ble sendt til arresten i Drammen. Det ble avfyrt varselskudd i forbindelse med pågripelsen.

Ut fra det politiet vet fremstår det rimelig klart at noen av drapene skjedde etter at politiet hadde kontakt med ham klokka 18.18, og det er mulig at alle drapene skjedde etter dette tidspunktet.

20.30: Politiet bekrefter at flere er skadd og flere er døde.

Drammen sykehus og Ullevål sykehus er satt i beredskap, opplyses det på et pressetreff. Kongsberg kommune har opprettet krisestab for å bistå dem som måtte ha behov.

20.43: Justisdepartementet tvitrer:

«Justis- og beredskapsminister Monica Mæland er informert om situasjonen på Kongsberg og følger den tett».

21.37: Politiet har besluttet midlertidig bevæpning etter den alvorlige hendelsen på Kongsberg.

22: Ny pressebrifing med politiet:

Politiet vil ikke gå ut med antall drepte. Øyvind Aas, leder i driftsenheten i Buskerud-politiet, sier samtidig at det er naturlig å vurdere om hendelsen på Kongsberg er en terrorhandling.

22.45: Statsministeren og justisministeren holder pressebrifing.

Avtroppende statsminister Erna Solberg (H) sier at det er en svært dramatisk situasjon som har funnet sted på Kongsberg. – Hendelsene ryster oss, sier hun. Også påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) uttaler seg. – En grusom og brutal handling, sier han.

23.15: Fem personer bekreftet drept

Driftsenhetsleder Øyvind Aas bekrefter på et pressetreff at fem personer ble drept i hendelsen. To personer er skadd, blant dem en politimann som ikke var på jobb.

2.00 natt til torsdag: Politiet går ut med informasjon om den pågrepne.

Den siktede er en 37 år gammel mann. Han er dansk statsborger og bosatt i Kongsberg. Politiet har tidligere vært i kontakt med mannen, herunder som følge av at det tidligere har vært bekymring knyttet til radikalisering.

5.00 torsdag: Mannens forsvarer, advokat Fredrik Neumann, opplyser at hans klient samarbeider med politiet og forklarer seg i detalj om hendelsene.

8.00: Politiet opplyser at siktede erkjenner de faktiske forhold.

9.00: I et brev til ordføreren i Kongsberg uttrykker kongefamilien medfølelse og skriver at de er forferdet over de tragiske hendelsene.

Også Danmarks statsminister Mette Fredriksen og FNs generalsekretær António Guterres er blant dem som gir uttrykk for sorg og medfølelse.

10.00: Politiet opplyser at fire kvinner og en mann ble drept.

På en pressekonferanse i Tønsberg sa politimester Ole Bredrup Sæverud i Sørøst politidistrikt at siktede har konvertert til islam. Den siste bekymringsmeldingen om ham kom i 2020.

11.30: Politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen sier at siktede skal vurderes av rettspsykiatriske sakkyndige. Han fremstilles for varetektsfengsling fredag. Den avgjøres trolig med kontorforretning.

Torsdag ettermiddag går flere medier ut med navnet på siktede. Det er 37 år gamle Espen Andersen Bråthen.

Spesialenheten for politisaker vil innhente informasjon fra politiet for å skaffe seg et bedre bilde av det som skjedde på Kongsberg onsdag kveld.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener voldshandlingene på Kongsberg framstår som en terrorhandling.

15.00: Politiet oppjusterer tallet på antall skadde fra to til tre. Den siste skadde kom seg selv til legevakt et annet sted.