Innenriks

Utbredt skuffelse blant miljøorganisasjonene over regjeringsplattformen

Regjeringsplattformen bærer preg av nye fjes med gammel politikk, ifølge Greenpeace. Altfor dårlig og mangel på konkrete tiltak, lyder dommen fra WWF.

Ap-leder Jonas Gahr Støre ble for et år siden møtt av demonstranter fra Greenpeace da han ankom et folkemøte på Studentersamfundet i Trondheim. Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB

– Støre og Vedum er nye fjes, men har endt opp med samme utdaterte fossilpolitikk som Solberg-regjeringen har styrt etter de siste åtte årene, sier leder Frode Pleym i Greenpeace Norge i en pressemelding.

Mens Ap og Sp meislet ut sin nye politikk på Hurdalsjøen Hotell, var representanter fra Greenpeace hele tiden til stede utenfor hotellet. Nå lover de å ikke gi den nye regjeringen fred når det kommer til klimakrav i tiden framover.

Pleym ber Stortinget om å forsøke å dreie Norges politikk i en mer klimavennlig retning ved å behandle oljepolitikken i en ny stortingsmelding.

Også WWF Verdens naturfond er skuffet over det de mener er mangel på konkrete tiltak i regjeringsplattformen.

– Dette er ikke et grønt startskudd for norsk klimaomstilling. Det er bra at regjeringen går for 55 prosent kutt i norske utslipp. Men alle betydningsfulle beslutninger for å komme i mål med klimakutt og omstilling de kommende årene, blir utsatt, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF.

– Det virker ikke som Ap og Sp har forstått at vi også befinner oss i en naturkrise, lyder det fra leder Truls Gulowsen i Naturvernforbundet.

Heller ikke Bellonas Frederic Hauge lar seg imponerende av den nye regjeringens klimapolitikk – tvert imot synes han at den er «skandaløst dårlig». Spesielt skuffet er han over at regjeringen ikke satser mer på karbonfangst og – lagring (CCS).

– Jeg er ganske forbauset over det jeg nå ser, og at Arbeiderpartiet ikke har sett betydningen av CCS, sier Hauge til Dagbladet. (NTB)

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen