Innenriks

Fem personer drept og to skadd på Kongsberg

Fem personer ble drept og to skadd av en mann med pil og bue på Kongsberg. Mannen er pågrepet, og politiet tror han handlet alene.

Saken er oppdatert

– Det er fem drepte og to som er skadd. Den ene skadde er en politimann som var i butikken på sin fritid, sa Øyvind Aas, driftssjef i Buskerud-politiet, på en pressekonferanse klokken 23.15 onsdag kveld.

Han la til at pårørende til de drepte og skadde er varslet.

Politiet vil ikke gå inn på alder og kjønn på de som er drept, men sier at de har tilknytning til stedet.

– De drepte har tilknytning til området dette skjedde i. Det er naturlig, sa Aas.

– Jeg kan ikke svare på om det er en relasjon mellom gjerningsperson og ofrene. Vi forholder oss til ofrene som er og vil undersøke om det er en relasjon, sa han også.

Varselskudd

Aas sier at politiet avfyrte varselskudd før pågripelsen på Kongsberg onsdag kveld. Den pågrepne mannen brukte en pil og bue i angrepene.

– Det er naturlig å vurdere om dette er en terrorhendelse, sier Aas videre.

Senere natt til torsdag gikk politiet ut med at den siktede er en 37-åring som er dansk statsborger, men bosatt i Kongsberg.

– Politiet bekrefter denne informasjonen om siktede fordi det verserer mange rykter i sosiale medier om mulige gjerningspersoner som ikke kan knyttes til de alvorlige handlingene, skrev politiet i en pressemelding.

Politiet mistenker ikke at flere personer var involvert i angrepet på Kongsberg enn mannen som er pågrepet. Den pågrepne mannen ble kjørt til arresten i Drammen.

Aas opplyste mot slutten av pressekonferansen kl 23.15 at de ønsker tips på tipstelefon 47696400 i forbindelse med denne saken.

NTB får torsdag kveld opplyst at Politiet sikkerhetstjeneste (PST) etterforsker saken med betydelige ressurser.

Skjøt med pil og bue

Politiet fikk klokken 18.13 onsdag kveld flere meldinger om at en person hadde skutt etter folk med pil og bue i Kongsberg. 18.47 ble mannen pågrepet.

Aas bekrefter at det var en konfrontasjon mellom politiet og gjerningsmannen før han kom seg unna politiet. Ingen politifolk ble skadd i denne konfrontasjonen. Litt senere ble han pågrepet. I forbindelse med pågripelsen ble det avfyrt varselskudd.

– Det er mange åsteder – denne personen har beveget seg over et stort område hvor det er begått straffbare handlinger, sier Aas.

En Coop Extra-butikk i Kongsberg sentrum er blant åstedene.

Store deler av sentrum sperret av

Et større område i sentrum ble sperret av og evakuert, og det var en omfattende politioperasjon.

Onsdag kveld var fortsatt store deler av sentrum sperret av. Politiet opplyser at det er fordi de må få kontroll over åstedene. Hvert av stedene der en person har blitt skadd eller drept, er et åsted, og krimteknikere jobbet onsdag kveld på disse stedene.

– De drepte har tilknytning til området dette skjedde i. Det er naturlig, sier Aas.

Det er foreløpig ikke klart om de drepte og skadde er tilfeldige ofre.

– Jeg kan ikke svare på om det er en relasjon mellom gjerningsperson og ofrene. Vi forholder oss til ofrene som er og vil undersøke om det er en relasjon, sier Aas.

– Handlet alene

– Mannen som har utført handlingen, er pågrepet av politiet, og det foregår ikke aktivt søk etter flere personer. Ut fra de opplysningene vi har, er det én person som sto bak dette, sier Aas.

I tillegg til politiet fra Sørøst, bidro politiet fra Oslo og beredskapstroppen i aksjonen. Flere luftambulanser ble sendt til stedet.

Mannen er tatt med til Drammen politistasjon. Han har foreløpig ikke fått oppnevnt forsvarer.

Flere av de skadde ble kjørt til sykehuset på Kongsberg, mens Drammen sykehus ble satt i beredskap. Oslo universitetssykehus tok på seg ansvaret for å koordinere AMK-operasjonen.

I tillegg ble åtte ambulanser sendt fra Oslo, bekrefter pressevakt Anders Bayer ved Oslo universitetssykehus til NTB.

Saken fortsetter under videoen

– Stor aktivitet

Et vitne NTB har snakket med, forteller at det i løpet av kvelden har vært stor aktivitet i sentrum av byen.

– Jeg hørte at alarmen gikk på Coop, men tenkte ikke så mye på det. Så hørte jeg at det kom ambulanser og politibiler, sier Marit Hoefle, som bor i Christian IV. des gate i Kongsberg sentrum, til NTB.

Hoefle bor like bak Coop Extra-butikken der deler av hendelsen i Kongsberg skjedde.

Politiet har ifølge henne onsdag kveld gått rundt med lommelykter og sett gjennom garasjer og bakgårder i Kongsberg sentrum.

Hoefle sier at det i løpet av kvelden har vært stor aktivitet og mye politifolk som har gått inn og ut av ett av nabohusene deres.

– Det er veldig mange svartkledde politifolk som går rundt her. Det har også vært politi som har banket på hos oss og spurt om vi har det bra, sier hun.

Kongsberg 20211013. 
En pil står i en vegg i Kongsberg. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Solberg: – Grufulle meldinger

Kripos ankom onsdag kveld Kongsberg for å bistå.

Statsminister Erna Solberg (H) og justisminister Monica Mæland (H) sa på en pressekonferanse klokken 22.45 at de er orientert om saken.

– Meldingene som kommer fra Kongsberg i kveld, er grufulle. Det er en svært dramatisk situasjon som rammer Kongsberg-samfunnet, sa Solberg.

Hun sa at hennes tanker går til dem som er rammet av hendelsen og deres nærmeste.

Jonas Gahr Støre (Ap), som tar over som statsminister torsdag, har blitt orientert av Mæland.

– Det vi har fått høre fra Kongsberg i kveld, vitner om at en grusom og brutal handling er begått, uttaler Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

Også han uttrykker medfølelse med de berørte og deres familier.

Kongsberg 20211013. 
Politiet gjør undersøkelser i Kongsberg sentrum etter hendelsen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Ordfører: Har ikke ord

Ordfører Kari Anne Sand sier kommunen har mobilisert og satt krisestab for å kunne ta imot berørte.

– Det er en tragedie for alle dem som er berørt. Jeg har ikke ord, sier Sand til VG.

Det er blitt opprettet et senter der pårørende og andre involverte kan få bistand på Gyldenløve Hotell, skriver Laagendalsposten.

– Vi prøver å løse situasjonen og ivareta dem som er berørt på ulike måter, sier ordføreren.

Politiet har også opprettet en tipstelefon i saken. Nummeret er 47696400.

Sørøst politidistrikt politidistrikt skriver i en pressemelding klokken ved 0.15-tiden torsdag at de ikke vil komme med noen oppdateringer før torsdag morgen.

– Vi prøver å løse situasjonen og ivareta dem som er berørt på ulike måter, sier ordføreren.

Tidslinje for hendelsen på Kongsberg

8.13: Politiet får varsel om hendelse i en Coop-butikk på Kongsberg.

18.28: Sørøst politidistrikt tvitrer:

«Det pågår aksjon i Kongsberg sentrum ifbm person observert med pil og bue. Har skutt etter person med dette. Publikum bes om å holde seg innendørs. Politiet har ikke kontroll på personen».

18.47: En mann blir pågrepet og sendt til arresten i Drammen.

19.24: Sørøst politidistrikt tvitrer dette:

«Det er pågrepet en gjerningsperson. Det er en alvorlig hendelse. Politiet kommer tilbake med mer informasjon».

19.54: VG melder at PST er orientert om situasjonen.

Ca 20.30: Politiet bekrefter at flere er skadd og flere er døde.

De opplyser også på en pressebrifing at Drammen sykehus og Ullevål sykehus er satt i beredskap. Kongsberg kommune har opprettet krisestab for å bistå dem som måtte ha behov.

20.43: Justisdepartementet tvitrer:

«Justis- og beredskapsminister Monica Mæland er informert om situasjonen på Kongsberg og følger den tett».

21.37: Politiet har besluttet midlertidig bevæpning etter den alvorlige hendelsen på Kongsberg.

22.00: Ny pressebrifing med politiet:

Politiet vil ikke gå ut med antall drepte. Øyvind Aas, leder i driftsenheten i Buskerud-politiet, sier samtidig at det er naturlig å vurdere om hendelsen på Kongsberg er en terrorhandling.

22.45: Statsministeren og justisministeren holder pressebrifing.

Avtroppende statsminister Erna Solberg (H) sier at det er en svært dramatisk situasjon som har funnet sted i Kongsberg. – Hendelsene ryster oss, sier hun. Også påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre uttaler seg. – En grusom og brutal handling, sier han.

23.15: Politiet holder en ny pressebrifing om saken.

Driftsenhetsleder Øyvind Aas bekrefter at fem personer ble drept i hendelsen. To personer er skadd, blant dem en politimann som ikke var på jobb.

Ca. 2.00: Politiet går ut med informasjon om den pågrepne.

Den siktede er en 37 år gammel mann, som er dansk statsborger og bosatt i Kongsberg, opplyser politiet, som går ut med informasjonen «fordi det verserer mange rykter i sosiale medier om mulige gjerningspersoner som ikke kan knyttes til de alvorlige handlingene».

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen