Innenriks

Nå skal voldtektssaken mot kulturprofilen Gaute Drevdal opp i lagmannsretten

Gaute Drevdal er kulturprofilen som i fjor sommer ble dømt for ni sovevoldtekter i tingretten. Tirsdag starter lagmannsretten sin behandling av saken.

Advokat Ida Andenæs forsvarer den voldstiltalte mannen i 20-årene. Foto: Vidar Ruud / NTB

– Man er ikke enig i den vurderingen tingretten har gjort. Anklagene må vurderes presist hver for seg og ikke sammensauses, skriver advokat Ida Andenæs i en epost til NTB.

Tirsdag starter ankesaken der hun skal forsvare Gaute Drevdal (51) i Borgarting lagmannsrett. I fjor sommer ble Drevdal dømt i Oslo tingrett til 13 år og seks måneders fengsel for voldtekt av ni kvinner og seksuell omgang med en 15 år gammel jente mellom 2005 og 2014. I tillegg ble han dømt til å betale de fornærmede i saken til sammen over 1,4 millioner kroner i oppreisning og erstatning.

De fleste av de fornærmede var en del av kultur- og utelivsmiljøet rundt Drevdal, som blant annet var redaktør for magasinet Natt & Dag mellom 1995 og 2004 og pressesjef i Hovefestivalen mellom 2007 og 2014. Han ble til å begynne med omtalt som «kulturprofilen» i mediene.

Drevdal har hele tiden nektet straffskyld og anket dommen.

Dømt for sovevoldtekter

I retten sa flere av de fornærmede at de på ulike tidspunkter hadde hatt frivillig sex med Drevdal. Voldtektene Drevdal er tiltalt for, skal ha skjedd mens kvinnene sov og/eller var beruset.

Den første anmeldelsen mot Drevdal kom i august 2015. Deretter kom det ytterligere tolv fram til 2018, hvorav fire ble henlagt. Drevdals forsvarere sa i tingretten at han ble utsatt for en svertekampanje av kvinnene.

– Man skal ikke glemme at denne saken begynte som et felles initiativ mellom to bestevenninner og i kjølvannet av kampanjen #jegharopplevd. Det startet store rykter i et miljø, sa Drevdals daværende forsvarer, Elisabeth Myhre, da saken var oppe i tingretten i fjor vår.

Nå har Andenæs tatt over som forsvarer, sammen med advokat Victoria Holmen. De har håp om å vinne gjennom i lagmannsretten.

– Saken er sluppet inn til full ny ankebehandling, noe som i praksis betyr at lagmannsretten har sett på saken og vurdert det slik at de kan komme til et annet resultat enn tingretten, sier Andenæs.

Samme bevisførsel som sist

I Borgarting er det igjen statsadvokat Trude Antonsen som skal være aktor.

– Denne saken handler ikke om sex man angrer på, ikke om sex man ikke husker og ikke om gjensidig seksuell kontakt i en slags gråsone mellom frivillighet og utnyttelse. De fornærmede i vår sak har fortalt at de våkner opp til at tiltalte har seksuell omgang med dem, sa Antonsen da saken var oppe i tingretten.

Antonsen sier i dag til NTB at de vil føre mange av de samme bevisene i lagmannsretten som i tingretten.

– Det har ikke skjedd noe siden sist som gjør at vi mener at saken stiller seg på en annen måte enn i forrige runde. Vi har i all hovedsak den samme bevisførselen som i tingretten, og de samme vitnene, sier Antonsen.

– Det er en fullstendig ny prøving av saken, og dermed skal alle bevisene vurderes på nytt av lagmannsretten, sier hun. (NTB)

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Fakta om rettssaken mot Gaute Drevdal

* Gaute Drevdal (51), som tidligere har vært redaktør i magasinene Natt&Dag og Smug, pressesjef for Hovefestivalen og medeier i et utested i Oslo, ble i april 2019 tiltalt for voldtekt av ni unge kvinner.

* Overgrepene skal ha skjedd mellom 2005 og 2014, blant annet i Drevdals leilighet i Oslo, på forskjellige hoteller og Hovefestivalen. Han ble også tiltalt for seksuell omgang med en 15 år gammel jente.

* 51-åringen ble opprinnelig etterforsket for voldtekt av 13 kvinner, men fire saker ble henlagt.

* Saken gikk i Oslo tingrett fra 21. januar til 23. mars 2020.

* 25. juni 2020 ble han av en enstemmig tingrett dømt til 13 år og seks måneders fengsel. Drevdal ble dømt på alle tiltalepunktene.

* Drevdal har hele tiden nektet straffskyld, og han anket dommen.

* Saken skal opp til full behandling i Borgarting lagmannsrett fra 12. oktober til 9. desember.