Innenriks

September var 0,6 grader varmere enn normalt

I en måned hvor Drammen satte ny varmerekord for september, var den nasjonale månedstemperaturen 0,6 grader over normalen.

Drammen satte varmerekord for september, men var ikke stedet med høyest gjennomsnittstemperatur i september. Foto: Lise Åserud / NTB

Temperaturen i september er den ellevte høyeste for måneden siden målingene startet, og plasseringen på topplisten deler 2021 med 1938.

Månedstemperaturen for hele landet lå 0,6 varmegrader over normalen mellom 1991 og 2020.

Det var relativt varmest i Vestland og Viken, hvor enkelte værstasjoner var 2 grader over normalen.

Varmest på Færder

Drammen satte ny riksrekord for varmegrader i september med 28,6 grader. Imidlertid var Færder fyr i Vestfold og Telemark i gjennomsnitt varmest, med 14,8 grader.

Øst-Finnmark var kaldest, med avvik på 1,5 grader under normalen.

Den kaldeste stasjonen var Gamanjunni i Kåfjord, Troms og Finnmark. Her var det i gjennomsnitt 0,7 grader. Det var 0,9 grader under normalen.

Saken fortsetter under videoen

Mindre nedbør, men store variasjoner

Det falt 15 prosent mindre nedbør enn normalt på landsbasis i september. I Agder målte flere stasjoner 65 til 80 prosent mindre nedbør enn normalt. I Innlandet og Troms og Finnmark fikk noen stasjoner 50 til 100 prosent mer nedbør enn vanlig.

Stasjonen med mest nedbør var Kvitfossen i Vågan i Nordland, der det ble målt 368,7 millimeter. Det var 34 prosent med nedbør enn normalt. Nyrud i Sør-Varanger i Troms og Finnmark var tørrest. Med 10,5 millimeter var det 73 prosent mindre nedbør enn normalt.

Den høyeste døgnnedbøren ble målt på Lifjell – Øysteinnatten i Midt-Telemark. Der falt det 125,9 millimeter den 28. september.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen