Innenriks

Helsemyndighetene anbefaler gjenåpning rundt månedsskiftet september/oktober

Regjeringen bør ved månedsskiftet gå videre i sin gjenåpningsplan til en «Normal hverdag med økt beredskap», mener Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

Helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet på en tidligere pressekonferanse om koronasituasjonen.
Foto: Terje Pedersen / NTB

Av Oda Ertesvåg

Det kommer fram i det faglige grunnlaget de har levert til regjeringen. Det faglige grunnlaget ble offentliggjort klokka 10 fredag.

Det er to og en halv time før regjeringen skal holde en pressekonferanse om koronasituasjonen, hvor det blir kjent om regjeringen følger helsemyndighetenes anbefaling.

– Helsedirektoratet og FHI tar forbehold om at situasjonen ikke forverres betydelig de nærmeste ukene. Ved en eventuell uheldig utvikling kan avgjørelsen måtte revurderes, skriver de i grunnlaget.

Fortsatt noen tiltak

De understreker at kommunene fortsatt må prioritere vaksinasjon mot både koronavirus og influensa, og at noen råd og tiltak anbefales videreført.

Disse tiltakene er smittevernrådene, isolasjon av smittede, nedjustert TISK, trafikklysmodellen i skoler og barnehager og beskyttelse av sårbare grupper.

Ved det regjeringen kaller «Normal hverdag med økt beredskap» forsvinner de fleste nasjonale koronatiltakene, og befolkningen vil i svært liten grad bli påvirket av pandemien i hverdagen.

Enmetersregelen kan forsvinne

Regjeringen har tidligere varslet at tiltakene som vil oppheves ved videre gjenåpning, er enmetersregelen, restriksjoner knyttet til arrangementer og sammenkomster, samt innslippsstopp og krav om bordplassering på serveringssteder.

Helsemyndighetene anbefaler også at innreiserestriksjoner og innreisetiltak gradvis trappes ned i en normal hverdag med økt beredskap. FHI vil fjerne innreiserestriksjoner i fire faser, der den første fasen kan iverksettes raskt, mens den neste fasen kan vurderes etter tre til fire uker.

Trappes ned

Helsemyndighetene mener videre at nnreiserestriksjoner og innreisetiltak bør gradvis trappes ned i en «Normal hverdag med økt beredskap».

FHI anbefaler å fjerne innreiserestriksjoner i tre faser, der den første fasen kan iverksettes raskt, mens den neste fasen kan vurderes etter tre til fire uker. I den siste fasen er innreiserestriksjoner og kontrolltiltak fjernet, men det skal være muligheter for å gjeninnføre tiltak, anbefaler helsemyndighetene.

Karantenehotell

Helsedirektoratet og FHI vurderer at plikten til karantenehotell kan avvikles i den første fasen av nedtrappingen. Et tilbud om hotell der karanteneplikten kan overholdes, blir anbefalt opprettholdt så lenge det er plikt til innreisekarantene.

I den første fasen anbefaler Helsedirektoratet og FHI at reisende fra oransje områder ikke skal ha karanteneplikt, og at alle kan velge å avslutte innreisekarantene med negativ PCR-test tatt tidligst to døgn etter ankomst.

Ved det regjeringen kaller «Normal hverdag med økt beredskap» forsvinner de fleste nasjonale koronatiltakene, og befolkningen vil i svært liten grad bli påvirket av pandemien i hverdagen.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen her