Innenriks

FHI vil anbefale å gjenåpne landet om kort tid

Nye analyser som Folkehelseinstituttet har fått inn, viser en positiv utvikling i koronasituasjonen. Nå vil FHI om kort tid anbefale gjenåpning av landet.

For at alle over 18 år skal ha fått tilbud om andre vaksinedose innen 5. september, må kommunene få kalt inn folk, og være klarer å sette vaksinene, mener smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI.
Foto: Annika Byrde / NTB

De faktiske smittetallene, i kombinasjonen med prognosene for tre uker fremover, viser at smitten tydelig går ned. Det gjør også ventede sykehusinnleggelser. Derfor vil FHI snarlig anbefale å åpne landet, sier vaksinesjef Geir Bukholm i FHI til VG.

– Det handler egentlig om å finne det riktige tidspunktet. Vi vil jo anbefale regjeringen å åpne i løpet av den nærmeste tid, sier Bukholm.

Han sier tidspunktet for gjenåpning avhenger av at kommunene opplever at de er klare:

– Det handler først og fremst om å finne et praktisk tidspunkt der kommunene er forberedt og får planlagt, sier Bukholm. Han legger til at de også ønsker å kvalitetssikre tallene og situasjonen for å være helt sikre.

Ifølge nye analyser fortsetter smitten å synke i alle aldersgrupper, spesielt for de mellom 5 og 40 år. Det viser en tydelig vaksineeffekt og befolkningsimmunitet.

Når gjenåpningen vil skje, er opp til regjeringen å avgjøre.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen her