Innenriks

Nå starter arbeidet med ny regjering

Tirsdag samler Ap-leder Jonas Gahr Støre partiledelsen og sentralstyret for å diskutere veien videre mot en ny regjering. Så vil han snakke med Sp-lederen.

Bildet er av Ap-leder Jonas Gahr Støre. Han snakker i flere mikrofoner mens han holder en avis og buketter med røde roser. Det er mørk natt i bakgrunnen. Foto: Javad Parsa / NTB

Med 99,7 prosent av stemmene opptelt, er det klart at Ap, Sp og SV får flertall på Stortinget med 89 mandater.

– Nå skal jeg snakke med mitt eget parti – partiledelsen og sentralstyret – i morgen. Så er det naturlig for de samtalene jeg har annonsert i kveld, at vi begynner med Senterpartiet, som er største parti. Så SV, og så skal vi snakke med Rødt og MDG, sa Støre til NTB natt til tirsdag.

Støre: Samtalene er ikke i gang

Partilederen tror alle partiene har behov for å oppsummere hver for seg først.

– Vi har et stort ansvar nå: Vi har fått et stort flertall. Det må tas noen valg. Men jeg tenker at alle må kjenne på det ansvaret. Vi skal få en god prosess mot en ny regjering, så kommer sakene i neste runde, sa Støre.

Han sa samtidig at samtalene ikke er i gang allerede.

– Nei, det er de ikke. Vi er veldig enige om at vi skal hvile ut nå. Og jeg tror alle partiledere skal til sine partier med resultatet, oppsummere det og legge veien videre.

Nedgang, men bedre enn målingene

Ap-lederen ble møtt av et stort pressekorps da han natt til tirsdag kom hjem til boligen vest i Oslo. Han avslørte at han har «noe på kjøl», men regnet med at det sannsynligvis ble å sove med det samme og ingen feiring med alkoholholdig drikke.

Med 99,7 prosent av alle stemmer telt opp, har Ap fått 26,4 prosent. Det er en nedgang på 1 prosentpoeng fra valget for fire år siden, men betydelig bedre enn hva partiet har hatt på en del meningsmålinger.

Ifølge VG vil sonderingene innledes tirsdag, med konkrete forhandlinger fra onsdag neste uke.

Både SV og Ap har sentralstyremøter klokken 14 tirsdag, melder NRK.

Fakta om prosessen etter valget

* Partiene på venstresiden starter sonderinger om samarbeid. Det blir valgresultatet som avgjør hvilke(n) konstellasjon(er) som er mest sannsynlig – en Ap/Sp/SV-regjering, en Ap/Sp-regjering eller en ren Ap-regjering.

* De partiene som blir enige om å danne regjering sammen, vil lage en plan for forhandlingene om en regjeringsplattform, sette sammen forhandlingsdelegasjoner og finne et egnet sted for forhandlingene. Plattformen, som gjerne blir oppkalt etter stedet, danner det politiske rammeverket for den neste stortingsperioden.

* 1. oktober trer Stortinget sammen for første gang etter valget. I uka etterpå skjer konstitueringen og valg av representanter til presidentskapet.

* 11. oktober skjer den formelle åpningen av Stortinget ved kong Harald.

* 13. oktober legges regjeringens forslag til statsbudsjett fram. Dersom det blir et regjeringsskifte, vil Erna Solberg kunngjøre sin avgang. Kong Harald vil da gi en annen partileder, Jonas Gahr Støre (Ap), i oppdrag å danne regjering. I mellomtiden fortsetter Erna Solbergs regjering som forretningsministerium.

* 15. oktober kan statsrådene i den nye regjeringen bli presentert på Slottsplassen.