Innenriks

Ahus-leder: – Influensa-sesongen kan gå hardt ut over sykehuskapasiteten

FHI har bedt Norge forberede seg på en hard influensesong. Sykehusene kan få utfordringer hvis de i tillegg må behandle mange koronapasienter.

På Ahus frykter man utfordringer med sengekapasiteten dersom man får en hard influensasesong samtidig med mange koronapasienter. Foto: Berit Roald / NTB

– Sykehusene har betydelige utfordringer med sengekapasitet i en normal influensasesong. Det som gjorde at vi klarte oss så bra under første bølge med covid-19, var at de øvrige luftveisvirusene forsvant helt. Hvis vi får en ekstra hard influensasesong, så vil det kunne gå hardt utover sykehusenes sengekapasitet, sier leder Jan-Erik Berdal for infeksjonsavdelingen på storsykehuset Ahus på Østlandet til NRK.

Allerede i juli gikk Folkehelseinstituttet (FHI) ut og ba Norge forberede seg på kraftige bølger med influensa, kikhoste og RS-virusinfeksjon.

Immuniteten i befolkningen mot disse sykdommene har falt under pandemiperioden, hvor strenge smitteverntiltak har ført til få tilfeller. For eksempel var det nesten ingen influensatilfeller i forrige sesong.

I en normalsesong regnes det med at rundt 900 dør og 5.000 legges inn på sykehus med influensa. Disse kan komme på toppen av koronasmittede pasienter.

– Vanligvis klarer man å håndtere ganske mange influensapasienter også i et toppår. men da er det ofte ikke pandemi samtidig da, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Saken fortsetter under videoen

Norge har bestilt inn 1,8 millioner influensavaksiner, og vaksineringen av risikogrupper og eldre starter i oktober.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen