– NHO støtter at særskatten for petroleumsskatten omgjøres til en kontantstrømskatt, bekrefter NHO-sjef Ole Erik Almlid.
Han trekker fram at det nye systemet vil virke nøytralt, slik at investeringer som er lønnsomme før skatt, også er lønnsomme etter skatt.
– Det er bra, fastslår Almlid.
Skatteforslaget får også støtte fra NHO-organisasjonen Norsk olje og gass. Det er klart etter et styremøte mandag.
– Vi tror det vil sikre nøytraliteten i skattesystemet og bidra til forutsigbarhet for næringen, sier administrerende direktør Anniken Hauglie i Norsk olje og gass til NTB.
[ Naturvernforbundet snur om oljeskatten – MDG kaller det en milliardfest for olja ]
Kom overraskende
Det overraskende skatteforslaget ble lagt fram av regjeringen under stort hemmelighetskremmeri tirsdag i forrige uke, mindre enn to uker før valget.
Hovedgrepet i forslaget er innføring av en kontantstrømskatt for petroleumssektoren, og målet med omleggingen er ifølge regjeringen å sikre et strammere og mer nøytralt skatteregime der bedriftene ikke får insentiv til å investere i ulønnsomme prosjekter.
Hauglie mener regjeringens beskrivelse i det store og hele er riktig, selv om grepet vil slå litt forskjellig ut for ulike selskaper.
– Vi mener det i all hovedsak vil være et godt grep for næringen, sier hun.
Frigjør kapital
Med det nye systemet ventes selskapene å få 45 milliarder kroner mer å rutte med i 2022.
Men dette er bare en kortsiktig effekt, og på sikt ventes det nye regimet å øke skatteinntektene til staten med 7 milliarder kroner i året.
Også Arbeiderpartiet signaliserer støtte til omleggingen. Det samme gjør Fellesforbundet, LOs største forbund i privat sektor.
Partier som MDG og Fremskrittspartiet har derimot slaktet forslaget – med helt motsatte begrunnelser. Mens MDG kaller omleggingen en «milliardfest for oljeindustrien», mener Frp at skatteforslaget vil føre til mindre oljeleting, færre arbeidsplasser og kutt i norsk velferd.
Hauglie mener for sin del at det lå i kortene at oljeskatten måtte endres.
– Vi var nok litt overrasket over at det kom akkurat nå. Men at noe ville skje, det overrasket ikke så veldig mange som har fulgt debatten, sier hun.
[ Arvid Sjødin forsvarer Birgitte Tengs' fetter: – Jeg ble stått ned på kaien i Stavanger ]
Kan ramme enkeltselskaper
Hauglie tar likevel forbehold om at Norsk olje og gass i høringen vil komme tilbake til noen sider ved forslaget, deriblant hvordan det vil påvirke leteaktiviteten framover.
– Forslaget ser i stort ut til å være ok for næringen. Men det kan slå uheldig ut for en del av selskapene, så det må vi se nærmere på.
– Er dere bekymret for situasjonen til de rene leteselskapene?
– Det er blant de tingene vi skal komme tilbake til i høringsrunden.
Høringen om forslaget pågår nå fram til desember. Regjeringens plan er å legge en lovproposisjon fram for Stortinget til våren, og at endringene skal tre i kraft i 2022.
[ Hold deg oppdatert. Få daglige nyhetsbrev fra Dagsavisen ]