Innenriks

Aftenposten: Ropstad fikk stortingsbolig fordi han var registrert på gutterommet

Kjell Ingolf Ropstad har tjent godt på å være folkeregistrert hos foreldrene fram til i fjor, selv om han var etablert i Oslo, skriver Aftenposten.

Av Snorre Schjønberg

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad skjønner at folk kan oppleve det som feil at han har fått gratis bolig av Stortinget ved å folkeregistrere seg hos foreldrene.

– Vi politikere forvalter innbyggerne sin tillit, så selv om jeg ikke har brutt noen regler, så er jeg jo lei meg, og jeg har forståelse for at folk mener jeg burde handlet annerledes, sier Ropstad til Vårt Land.

Aftenposten skrev søndag at Ropstad i flere år fikk gratis bolig av Stortinget ved å være folkeregistrert hos foreldrene fram til i fjor. Dette til tross for at han eide en bolig i Lillestrøm, som ble leid ut.

– Selv om jeg har holdt meg til reglene, forstår jeg at dette oppleves negativt. Jeg var selv usikker på om jeg kunne benytte meg av pendlerbolig i Oslo sentrum etter at jeg ble stortingsrepresentant i 2019, men har hatt åpen dialog med Stortingets boligkontor om dette, skriver Ropstad i en SMS til NTB.

Ettersom KrF-lederen på papiret bodde hjemme hos mor og far på Sørlandet, fikk han gratis bolig av Stortinget, skriver Aftenposten.

Flyttet ut som 35-åring

Først i november i fjor, da Ropstad var 35 år, statsråd og etablert med kone og barn, meldte han flytting fra foreldrenes bolig.

Han bodde i Oslo før han ble stortingsmann i 2009. Samme år kjøpte Ropstad en halvdel av en tomannsbolig i Lillestrøm. Han flyttet aldri inn der.

– Jeg hadde et håp og et mål om å flytte ut dit og bo vegg i vegg med søsteren min og familien. Sånn ble det ikke. Da vi kom til den konklusjonen, så solgte vi boligen, sier Ropstad til NRK.

Han tok i stedet over en bolig som ble betalt av Stortinget.

Det hadde han krav på etter Stortingets regler om pendlerbolig siden han var folkeregistrert hos foreldrene. Regelverket åpnet for at alle som er folkeregistrert mer enn 40 kilometer unna Oslo kan få gratis bolig. Flere toppolitikere har benyttet seg av disse godene.

Ber om revidering av reglene

Ropstad har ikke brutt noen regler ved å gjøre dette. Finansdepartementet har slått fast at representanter som er folkeregistrert hos sine foreldre, kan få pendlerfordelene. Ropstad sier han fremdeles har et eget rom i foreldrenes hus, og har fri tilgang der.

Ved å være folkeregistrert på gutterommet har Ropstad fått gratis bolig for seg og familien, fritak for skatt av fordelen ved gratis bolig og dekket hjemreise til foreldrene en gang i uken. I tillegg til leieinntektene og fortjenesten ved salg av tomannsboligen i Lillestrøm.

Aftenposten skriver at Guttorm Schjelderup, professor i samfunnsøkonomi ved NHH, mener reglene bør revideres. Ropstad sier han ikke har noe imot en gjennomgang av reglene.

Hold deg oppdatert! Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen her

Mer fra Dagsavisen