Innenriks

Støre om AUF-er som ble slått ned på åpen gate: Sjokkerende, men ikke uventet

En mann skal ha slått ned en 20-åring fra AUF utenfor Samfundet i Trondheim etter partilederdebatten torsdag og ropt «Breivik hadde rett. Dere skal alle dø».

Mathias Solli (20) ble slått ned av mannen, skriver Adresseavisen.

Solli hadde på seg AUF-genser. Det var flere vitner til hendelsen, deriblant tidligere AUF-ledere i Trøndelag, Julie Indstad Hole og Håkon Einarsve.

De forteller at mannen – som anslås å være i 60-årene – hoiet og ropte mot AUF-erne på lang avstand før han kom bort til dem. Angrepet mot Solli skal ha skjedd da 20-åringen ba mannen om å gå vekk, og beskrives som uprovosert.

Kritisk til politiets håndtering

Flere av AUF-medlemmene som var til stede, er kritiske til politiets håndtering av hendelsen.

– Det jeg reagerer på, er at innsatsleder sier til oss at hvis dere synes det er truende å være her, må dere forlate området, sier Hole.

Politiet i Trøndelag bekrefter at de rykket ut i til en voldshendelse utenfor Samfundet, men at de ikke fant gjerningspersonen.

Ba dem reise hjem

– Innsatsleder skal ha sagt noe som at «hvis dere føler dere så utrygge, er det kanskje like greit at dere trekker dere unna, for vi har ikke anledning til å ta ansvar for dere nå», bekrefter politistasjonssjef Arve Nordtvedt ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

Han sier at patruljens oppgave var å sikre partilederne, og at de derfor ikke kunne ta vare på AUF-erne.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til Adresseavisen at han er rystet etter hendelsen.

Solberg om AUF-voldssaken: – Forferdelig

I en kommentar til NTB sier Støre at hendelsen er sjokkerende, men ikke overraskende.

– Gang på gang blir AUF-ere utsatt for hets og hat – i kommentarfelt, på meldinger og med tilrop. Det som skjedde i går, er nok et eksempel på at ord og holdning kan føre til handling. Ekstra alvorlig er det når hatet knyttes til terroristen fra 22. juli, og det hviler et tungt ansvar på hele storsamfunnet for å slå ring rundt ungdommene som utsettes for dette.

Statsminister Erna Solberg (H) sier at det er forferdelig å høre at et AUF-medlem ble slått ned i forbindelse med partilederdebatten i Trondheim.

En AUF-er på 20 år ble slått ned av en mann som ropte «Breivik hadde rett. Dere skal alle dø», skriver Adresseavisen.

– Det er forferdelig å høre at et AUF-medlem ble slått ned i etterkant av tv-sendingen i går kveld. Jeg så selv at AUF hadde møtt opp for å heie fram Jonas, og ungdomsorganisasjonen bidro med god stemning i etterkant av sendingen. Det er uakseptabelt at folk blir utsatt for vold, hets og sjikane på grunn av sitt politiske ståsted, sier statsministeren i en uttalelse sendt til NTB.

Mer fra Dagsavisen