Innenriks

Flere vaksiner godkjennes i koronasertifikatet

Personer som har fått vaksiner godkjent i Storbritannia, USA og av WHO, får lettelser i innreisekarantene til Norge.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Disse får nå samme lettelser i innreisekarantene som dem som har fått vaksiner godkjent av Det europeiske legemiddelverket (EMA), opplyser regjeringen.

Norge har siden 24. juni vært koblet på EUs løsning for verifisering av andre lands koronasertifikater, som betyr at de som har fått vaksinene som er i bruk i EU/EØS, har fått lettelser i innreisekarantene. I tillegg godtas koronasertifikat fra England, Wales og Nord-Irland.

Nå jobbes det med at dette også kan utvides til å gjelde dem som har fått vaksiner godkjent i Storbritannia, USA og av WHO. Det omfatter vaksinasjon med Covishield (AstraZeneca-vaksinen produsert i India), Sinophram og Sinovac.

Nå er også Nord-Makedonia, Tyrkia og Ukraina koblet til EUs løsning for koronasertifikat. Og fra klokken 17 fredag godtar Norge også skotske sertifikater som kan verifiseres med QR-kode.

Det betyr at personer fra disse landene som er fullvaksinert med vaksiner godkjent av den europeiske legemiddelmyndigheten EMA, Storbritannia, USA og WHO, kan reise fritt inn i Norge.

Saken fortsetter under videoen

– I tillegg arbeider vi med å få på plass en løsning slik at nordmenn som er vaksinert med Covishield i utlandet, får denne registrert i Sysvak. Vi vil komme nærmere tilbake til når dette vil bli mulig, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen