Innenriks

Politiet om situasjonen før skytingen: Mann ble forfulgt og fryktet for livet

Mannen som ble skutt og drept av politiet i Sarpsborg lørdag morgen, hadde forfulgt en annen mann før situasjonen der det ble skutt oppsto, opplyser politiet.

En person ble skutt av politiet i Sarpsborg lørdag morgen. Politiet i arbeid på stedet. Foto: Christoffer Andersen / NTB

Saken er oppdatert

– Foranledningen for skytingen var at politiet klokken åtte fikk melding om en alvorlig hendelse fra en bekymret innbygger som var på vei til jobb i Sarpsborg, forteller politiadvokat Anders Svarholt i Øst politidistrikt til NTB.

– Innbyggeren observerte en person som fulgte etter enn annen person, og kom så i kontakt med vedkommende som ble forfulgt. Han sa at han ble forfulgt av en person med våpen, og at han fryktet for livet.

Svarholt bekrefter at det dreier seg om to menn.

Ifølge opplysninger de har fått, skal den avdøde ha oppsøkt den andre mannen i sistnevntes hjem kort tid før politiet fikk melding. Mannen skal ha flyktet ut av leiligheten og fryktet for livet.

Til TV 2 og VG forteller en mann at det var han som ble jaget av den nå avdøde personen. Mannen sier at han ble løpt etter med kniv, men politiet har ikke bekreftet hva slags våpen den avdøde hadde.

– Livet sto ikke til å redde

Basert på opplysningene de fikk lørdag morgen, fikk politiet bevæpningstillatelse da de rykket ut, og de fikk kontakt med mannen som ble oppfattet som truende.

– Da politiet kom i kontakt med vedkommende, eskalerte situasjonen, og det ble løsnet skudd fra politiets side. Det ble med en gang forsøkt livreddende førstehjelp, men livet sto ikke til å redde, forteller Svarholt.

De pårørende til den avdøde er varslet, ifølge Svarholt.

I en oppdatering lørdag kveld skriver politiet at de i løpet av dagen har gjennomført avhør av sentrale vitner, og begynner å danne seg et bilde av foranledningen til hendelsen. De vil fortsette med avhør i løpet av kvelden.

Politiet varsler at det kommer en ny oppdatering om saken søndag klokken 14.

Etterforskes av Spesialenheten

Det er Øst politidistrikt som etterforsker foranledningen for skytingen. Selve skytingen blir etterforsket av Spesialenheten for politisaker med bistand fra Kripos. Svarholt forteller at åstedet ble sikret av krimteknikere i Øst politidistrikt, før Kripos tok over på stedet.

Leder for etterforskningsavdeling Øst-Norge Liv Øyen hos Spesialenheten for politisaker bekreftet til NTB lørdag ettermiddag at deres etterforskere er sendt til åstedet.

– Det er heldigvis ikke ofte at politiets oppdrag ender på denne måten. Det er både uønsket og tragisk, og særlig tragisk for avdøde og de etterlatte, legger Svarholt til.

– Det er også en belastning for tjenestepersonene som utførte oppdraget.

Avhør av politiet

Etterforskere fra Spesialenheten var lørdag i gang med sin etterforskning av saken, blant annet skal en rekke polititjenestefolk avhøres.

– Vi skal avhøre flere tjenestepersoner i dag. Konkret antall er litt uklart. Videre skal vi undersøke om det er aktuelle vitner som vi også bør avhøre, sier Øyen til NTB.

– Når det gjelder selve skytingen og hvorfor og hvordan det skjedde, er det ikke noe vi kan uttale oss om. Det er det vår etterforskning skal kartlegge på best mulig måte, legger hun til.

Ryster lokalsamfunnet

Det var like etter klokken 8 at politiet fikk en melding som førte til at de rykket ut på et bevæpnet oppdrag.

Det var et stort politioppbud ved Valaskjold i Sarpsborg allerede kort tid etter hendelsen. I 9-tiden lå en person på bakken utenfor KK Sushi mellom Prestegården og gamle Glombuss, ifølge Sarpsborg Arbeiderblads journalist på stedet.

Ordfører i Sarpsborg Sindre Martinsen-Evje sier til VG at hendelsen har rystet lokalsamfunnet i Sarpsborg. Han vet ikke noe mer om hendelsen enn det som har kommet fram i mediene.

Kommunen har nå opprettet et kriseteam i etterkant av skytingen.

– Vi må nå bare avvente politiets videre arbeid. Vi har vært i kontakt med politiet og opprettet kriseteam i kommunen for dem som eventuelt vil ha behov for det, sier ordføreren til NRK.

Fire-fem smell

Øst politidistrikt ber om at vitner som har sett hendelsen om å ta kontakt.

– Vi ber personer som har informasjon om hendelsen eller har kjørt bil på Tuneveien omkring klokka 7.45 til 8.15, om å ringe politiets tipstelefon på 64 99 91 30 .

Fylkesvei 118 ble stengt for gjennomkjøring, og bilister er blitt bedt om å finne alternative ruter, skriver SA.