Innenriks

16- og 17-åringer får tilbud om koronavaksine

Regjeringen har besluttet at 16- og 17-åringer skal tilbys koronavaksine.

Ungdom født i årskullene 2004 og 2005 vil få tilbud etter at befolkningen over 18 år er fullvaksinert, opplyser regjeringen onsdag.

– Unge i alderen 16–17 år har lav risiko for å bli alvorlig syke av covid-19, men med sommerens utvikling med økende smitte blant ungdom og unge voksne, kan antall ungdom som risikerer å bli alvorlig syke, øke, sier helseminister Bent Høie (H):

Han legger til at vaksine vil beskytte den enkelte, gi ungdommer en mer normal hverdag og bidra til immunitet i befolkningen. Vaksinasjon av denne aldersgruppa kan også bidra til mindre smittepress i samfunnet og dermed mindre smitte blant yngre barn.

Denne aldersgruppa skal i hovedregel tilbys koronavaksinen fra Biontech/Pfizer, som har hatt godkjenning lengst.

I USA er 12 millioner ungdommer i alderen 12-17 år vaksinert med første dose og 9 millioner med andre dose av denne vaksinen.

Modernas vaksine fikk godkjenning for ungdom først i slutten av juli i år, og det er derfor mindre erfaring med denne.

16- og 17-åringene vil få tilbud om to vaksinedoser, slik den voksne befolkningen får. Planen er at det skal være åtte til tolv uker mellom de to dosene.

Regjeringen opplyser at fra fylte 16 år er personer helserettslig myndige. Ungdommer som har fylt 16 år, kan derfor selv bestemme om de ønsker å vaksinere seg.

Nyeste fra Dagsavisen.no: