Innenriks

Barn forteller om både gode og dårlige korona-følger

Barn og unge har slitt med en rekke ting under koronapandemien, men rapporterer også om mer nærhet og kvalitetstid i familien, ifølge en ny FHI-oversikt.

FHI: Rødt nivå er effektivt for å begrense smitte i skolealder, men hjemmeskole ikke gir noen tilleggseffekt. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Dette er i tråd med den store Ungdata-rapporten som ble presentert i Arendal mandag.

– Studiene viste negative konsekvenser av pandemien på flere områder, for eksempel når det gjaldt symptomer på depresjon eller læring på hjemmeskolen. Det viktigste funnet er kanskje likevel at det er store forskjeller, konsekvensene er ikke jevnt fordelt, skriver Folkehelseinstituttet i sin nye hurtigoversikt.

Risikoen for negative konsekvenser økte blant annet hvis barnet hadde foreldre med lav utdanning eller dårlig økonomi, eller minoritetsspråklig bakgrunn.

Samtidig viser hurtigoversikten at mange barn og unge rapporterte om positive konsekvenser: mer nærhet og kvalitetstid i familien, eller økt konsentrasjon og mindre sosialt press på hjemmeskole.

Saken fortsetter under videoen

– Den største forskjellen fra forrige hurtigoversikt er at nå finnes det langt mer publisert forskning om ulike konsekvenser for barn og unge, sier prosjektleder Heidi Nøkleby i FHI.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen