Innenriks

Bent Høie: – Pandemien er ikke over ennå

Helseminister Bent Høie (H) understreker at pandemien langt fra er over selv om mange nordmenn er vaksinerte. Regjeringen venter med trinn fire til alle har fått to vaksinedoser.

På regjeringens pressekonferanse fredag kunne Høie presentere gladnyheten om at vaksineringen i Norge går enda raskere enn planlagt, og at størstedelen av befolkningen vil ha fått tilbud om dose to i løpet av fire ukers tid.

Når en stor andel av befolkningen er vaksinert, mener Høie og regjeringen det ikke er nødvendig med nasjonale koronatiltak lengre.

– Noen vil bli alvorlig syke, og noen vil dø av covid-19 selv når vi er ferdige med vaksineringen. Men vi kommer ikke til å holde på restriksjoner innenlands for å redusere denne risikoen. Folkehelse handler om mer enn bare beskyttelse mot sykdom, det handler også om frihet til å leve det livet man ønsker, sier helseministeren.

Han sier smittetallene går opp og at man ser starten på en fjerde bølge, men understreker at denne er mindre alvorlig enn tidligere bølger. De fleste smittede har få eller lite symptomer, og sykehusinnleggelsene ligger på et lavt nivå.

Samtidig sier Høie at kommuner kan bli nødt til å innføre lokale tiltak når det kommer lokale utbrudd. Og han understreker at pandemien ennå ikke er over.

– Tiden etter gjenåpningen kaller vi normal hverdag med økt beredskap. Norge ligger an til å ha en av de beste vaksinedekningene i verden, men i andre land er færre vaksinert, enten fordi de ikke har tilgang på vaksine, eller fordi folk ikke ønsker å ta vaksine, sier Høie.

– Pandemien er ikke over ennå. Det kan oppstå mutasjoner som gir mer alvorlig sykdom, sier Høie.

Venter med trinn fire

Regjeringen har utsatt de planlagte lettelsene i trinn fire i gjenåpningsplanen til alle voksne er beskyttet. Men det er to unntak:

* Fra førstkommende søndag får personer med opptak til PHD-utdanning ved en norsk utdanningsinstitusjon mulighet til å reise inn i landet igjen, med samme innreisekrav som andre som reiser inn fra tredjeland.

* I tillegg fjernes nå avstandskravet for studentene. Dermed må de ikke lenger sitte minst én meter fra hverandre når skoleåret starter. Øvrige skoler anbefales å starte på grønt nivå.

Gjennomføringen av trinn fire er blitt utsatt to ganger, begge ganger på grunn av bekymring knyttet til deltavarianten, som i større grad smitter vaksinerte.

Regjeringens håp er at det skal være mulig å leve normalt – uten avstandskrav og andre begrensninger innenlands – når alle voksne har hatt mulighet til å få to doser.

Tidligere var det anslått at dette kunne skje mot slutten av september, men fredag kom nyheten om at Norge får én million flere Moderna-doser. Statsminister Erna Solberg sa fredag til VG at dette vil innebære at gjenåpningen framskyndes med to uker.

Stor samleside: Dagsavisen følger pandemien

Fremskynder vaksinebeslutning

Helseministeren kommenterte også gladnyheten om at Norge får én million flere Moderna-doser fra Polen, noe som vil fremskynde vaksineprogrammet med fire uker.

– Takket være ekstra doser fra Polen vil størstedelen av befolkningen ha fått tilbud om dose to i løpet av fire ukers tid. Det er en stor fordel i møte med økende smitte, sier Høie, som selv fikk sin andre vaksinedose i hjemkommunen fredag.

At den voksne befolkningen vaksineres så raskt innebærer også at regjeringen kan fremskynde vurderingen av hvorvidt man skal begynne å vaksinere dem under 18 år.

– Endelig beslutning om hvorvidt vi skal vaksinere 16- og 17-åringer fremskyndes, og vi vil ta en avgjørelse denne måneden og ikke neste, sier Høie.



Mer fra Dagsavisen