Innenriks

Berlin og en rekke andre områder skifter farge på EUs smittekart

Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) oppdaterte torsdag sitt smittekart. På kartet blir endrer Berlin farge fra grønt til oransje, mens Norrbotten blir rødt.

Sentralbanestasjonen i Berlin, som nå går fra grønt til oransje på EUs smittekart

ECDCs risikovurdering er med på å danne grunnlaget for Folkehelseinstituttets (FHI) smittekart, men det er ingen automatikk i at konklusjonen blir den samme.

FHI henter inn egne nasjonale tall fra Sverige, Danmark og Finland og deler dessuten for eksempel Sverige i større regioner.

På det europeiske smittekartet er nå Norrbotten og Västerbotten rødt. Personer fra Norrbotten må allerede i karantene, sammen med reisende fra Värmland og Västra Götaland.

Berlin blir oransje

Ifølge VG, som har hentet inn tall fra den svenske folkehelsemyndigheten, er det bare fire svenske regioner som fortsatt ligger på grønt nivå. Det er Blekinge, Dalarna, Kalmar og Västernorrland.

I Norge blir Rogaland, Nordland og Viken oransje. I det øvrige Europa går blant annet Berlin fra grønt til oransje, det samme gjør Nordrhein-Westfalen, Saarland og Schleswig-Holstein, samt Aostadalen og Puglia i Italia og Tirol i Østerrike. De ioniske øyer i Hellas, med blant annet Zakhyntos, går fra rødt til mørkerødt.

Oppdatert FHI-kart fredag

FHI oppdaterer fredag sine kart, som viser hvilke land og regioner der det er ekstra koronakrav ved innreise til Norge. Basert på dette fatter regjeringen en endelig beslutning samme dag, før endringene trer i kraft fra mandag.

Dersom man kommer til Norge fra en oransje eller rød region, er kravet blant annet at man må i innreisekarantene. Dette gjelder imidlertid ikke fullvaksinerte eller de som har gjennomgått koronasykdom de siste seks månedene. Når et land er mørkerødt, må en i tillegg gjennomføre deler av karantenen på karantenehotell.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen