Innenriks

Ny hovedregel for politiske besøk hos Forsvaret: Mediene skal ikke være med

I et notat til etatene i forsvarssektoren med retningslinjer for besøk av politikere, er det nå en hovedregel at mediene ikke skal være med.

Statsminister Erna Solberg (H) og regjeringen får kritikk for nye retningslinjer for Forsvarets besøk av politikere.
Foto: Javad Parsa / NTB

Notatet ble sendt til etatene fra Forsvarsdepartementet i juli, noe som vanligvis blir gjort i forkant av et valg, skriver Forsvarets forum.

Nytt av året er at det slås fast at mediene som hovedregel ikke skal være med politikere på besøk i forsvarsetatene.

«Hovedregelen er at mediene ikke skal være til stede ved slike besøk», står det i notatet, som Forsvarets forum har fått innsyn i.

Det utelukkes derimot ikke at mediene kan være med.

«Dersom mediene skal være til stede, skal det være forhåndsavtalt med etaten, og det er etaten som avgjør om mediene kan være til stede», står det videre i retningslinjene.

Både opposisjonen og presseorganisasjoner er kritiske til regelen, spesielt fordi statsminister Erna Solberg (H) har hatt med mediene på valgkampmøter hos Forsvaret, skriver avisen.

– Det er utrolig provoserende at regjeringen velger å strupe tilgangen til mediene, mens regjeringen selv kan reise rundt med fullt PR-sirkus, sier Freddy André Øvstegård i SV.

Statssekretær Rune Alstadsæter (H) ved SMK forsvarer regelen.

– Retningslinjene gir ikke noe forbud mot at mediene er med på slike besøk, men fastsetter en regel om at dette eventuelt må avtales med det aktuelle organet, sier han.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen