Innenriks

Terrorangrepet mot Al-Noor-moskeen minnes tirsdag: – Vi må gjøre det vonde til noe godt

Tirsdag 10. august er det to år siden høyreekstreme Philip Manshaus skjøt og drepte sin stesøster Johanne før han angrep Al-Noor-moskeen i Bærum.

– Det vil være et minutts stillhet for å minnes Johanne, vi får besøk av flere statsråder, og det vil bli holdt en del taler, sier kommunikasjonsansvarlig Waheed Ahmed ved Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum.

Familien til drepte Johanne Zhangjia Ihle-Hansen er selvskrevne som deltakere på markeringen, og moskeen er fornøyd med at de ønsker å delta.

– Det er ingen tvil om at det er tøft for dem å være der, sier Ahmed.

Det skal også plantes et tre til minne om Johanne i Løkkehaven i Bærum, og på toårsdagen skal hennes mor med på en befaring for å velge ut hvor treet skal plantes.

Ap-nestleder Hadia Tajik deltar på minnemarkeringen. Tre statsråder vil representere regjeringen: finansminister Jan Tore Sanner (H), som selv er fra Bærum, kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) og kulturminister Abid Raja (V).

– Vi synes det er svært positivt. De ser at arbeidet er viktig, og at når høyreekstremisme er i vekst, må vi stå sammen for å forebygge og ta grep, sier Ahmed.

Stiftelse og kunnskapssenter

Han forteller om Stiftelsen 10. august, som ble opprettet for å dra nytte av erfaringene fra angrepet. Et kunnskapssenter skal stå klart i midten av 2022.

– Vi må gjøre det vonde til noe godt. Vi må få en plattform hvor man kan diskutere dette og ha takhøyde og jobbe for å forebygge radikalisering og hat på tvers av nasjonaliteter, religioner, legninger og så videre.

Ahmed skryter av samarbeidet med lokale myndigheter, særlig politiet og Bærum kommune. I tillegg deltar blant annet 22. juli-senteret og Utøya i arbeidet med den nevnte stiftelsen.

Overmannet angriperen

På ettermiddagen 10. august 2019 ble 17 år gamle Johanne Zhangjia Ihle-Hansen skutt og drept av sin stebror Philip Manshaus i deres felles barndomshjem på Eiksmarka i Bærum.

Deretter kjørte Manshaus til moskeen Al-Noor i Skui på motsatt side av kommunen. Der gikk han inn med skytevåpen, men ble raskt stanset av de få personene som var i moskeen.

To av dem, Muhammad Rafiq og Mohammad Iqbal, fikk senere Medaljen for edel dåd for å ha overmannet Manshaus.

11. juni 2020 ble Manshaus dømt til 21 års forvaring med 14 års minstetid for drapet på stesøsteren, samt forsøk på terrorhandling mot moskeen.

Fortsatt ikke tilbake til normalen

Livet er fortsatt ikke tilbake til normalen i Al-Noor-moskeen. Arbeidet har vært forsinket av koronapandemien, hvor det har vært store begrensninger på antallet mennesker som kan samles på ulike steder, blant annet gudshus.

– Vi har ikke kunnet samle medlemmer og få barn, unge og voksne til å føle seg hjemme og trygge i moskeen igjen, sier Ahmed.

Tidligere var moskeen åpen, og døra sto ofte på gløtt. Parkeringsplassen utenfor ble hyppig brukt av lokalbefolkningen ettersom den ligger i nærheten av turområder i Vestmarka. Ahmed innrømmer at moskégjengerne fortsatt blir ekstra observante dersom en ukjent bil parkerer der.

– Det sitter litt inne ennå.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.


Mer fra Dagsavisen