Innenriks

Bergen innfører flere smitteverntiltak for å få ned smittetallene

For å få ned smittetallene i kommunen har byrådet i Bergen besluttet å innføre flere nye smitteverntiltak, ble det opplyst på en pressekonferanse torsdag.

Illustrasjonsfoto av Bergen

– Når smitten øker, er det vår jobb å sørge for at bergensere er trygge, sa byråd Lubna Jaffery (Ap) i Bergen på pressekonferansen, hvor hun gjorde rede for kommunens nye smitteverntiltak.

– Når aktiviteten i samfunnet går opp, betyr det at hver og en av oss har flere nærkontakter. Derfor blir smittearbeidet vanskelig, utdypet hun.

Derfor innfører byrådet i Bergen følgende koronatiltak:

* Plikt til registrering og legitimering for gjester på serveringssteder.

* Harmonisering av skjenketid ute og inne på skjenkesteder.

* Plikt om bruk av munnbind på serveringssteder når ansatte og gjester beveger seg i lokalene og det ikke er mulig å holde en meters avstand.

* Besøksrestriksjoner på sykehjem.

* Anbefaling om å ikke ha mer enn ti gjester i hjemmet. Fullvaksinerte kommer utenom.

Kommunen oppfordrer folk sterkt til å svare telefonen når smittesporingsteamet ringer, til å vaksinere seg og ha lav terskel for testing.

– Smitten kan ikke fortsette å stige sånn den nå gjør, uten at vi innfører kontaktreduserende tiltak. Vi tåler mer smitte i Bergen enn tidligere, men vi har passert terskelen for å innføre nye tiltak, ifølge helsebyråd Beate Husa (KrF).

Stigende smittetrend

Bergen har siden begynnelsen av juli hatt en stigende smittetrend, og kommunen har hatt flere møter med Folkehelseinstituttet i forkant av pressekonferansen.

– Det er mitt klare inntrykk at mange har senket guarden. Jeg kan forstå det, men nå er smittetallet på et sånt nivå at vi må heve den igjen, oppfordret Husa på pressekonferansen.

Det siste døgnet har kommunen registrert 82 nye smittede. Over halvparten av smittetilfellene er blant personer mellom 20 og 39 år.

– I forrige uke hadde vi 33 smittede i snitt per dag. I dag hadde vi 82. Det er en negativ utvikling, presiserer smittevernoverlege Kjell Haug.

– Nye tiltak kan bli nødvendig på kort varsel dersom smittesituasjonen ikke snur.

Noen gode nyheter

Neste uke får Bergen 19.000 vaksinedoser. Det vil øke vaksinasjonskapasiteten i kommunen, hvor to tredjedeler av innbyggerne fremdeles venter på å bli fullvaksinert eller motta første dose.

Vaksinene skal i første omgang prioriteres for dem som enda ikke har blitt vaksinert, men det øker også kapasiteten for dem som venter på dose to.

– Dersom det er ledige doser, vil det benyttes til andre dose, opplyser Husa.

Skoler og barnehager i byen vil likevel åpne som planlagt på grønt nivå, og det innføres ikke innstramminger for arrangement i forbindelse med fadderuka i Bergen.

Den lokale forskriften gjelder fra 6. august til 22. august.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen