Innenriks

Jordmorforbundet varsler vikarkrise

Mangel på jordmødre fra Sverige og Danmark kan bli et stort problem i Norge de kommende årene. – En varslet krise, sier leder i Jordmorforbundet.

Jordmorforeningen har varslet vikar-krise etter pandemien. Innleid hjelp fra Sverige og Danmark kan bli vanskeligere å anskaffe i årene som kommer. Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

– Det mangler 250 jordmødre på sykehusene og minst 1.000 i kommunene, sier leder Hanne Charlotte Schjelderup i Jordmorforbundet til P4.

Norge har lenge slitt med mangel på jordmødre, og har vært avhengig av innleid vikarhjelp fra Sverige og Danmark.

Det ble vanskeligere under pandemien, og med akutt mangel i nabolandene vil trolig færre reise til Norge i årene fremover. Danmark har gått så langt som å nekte danske jordmødre å reise til Norge for å jobbe ekstra.

Helseminister Bent Høie (H) sier han er klar over problemet, og at regjeringen jobber med tiltak.

– Pandemien har vist at helsetjenesten er sårbar og dette er bakgrunnen for at jeg har gitt sykehusene oppdrag å legge til rette for utdanning av flere jordmødre for å på sikt bedre bemanningen, sier Høie.

Aarø etterlyser mer umiddelbare tiltak.

– Utdanning tar lang tid, men problemet er her og nå. Det viktigste vi kan gjøre nå er å sørge for at de jordmødrene som allerede er i yrket ikke slutter, sier hun.

Hold deg oppdatert. Få daglige nyhetsbrev fra Dagsavisen