Innenriks

FHI: Lite sannsynlig at Delta-bølgen truer sykehuskapasiteten

Smitteomfanget økte med hele 45 prosent i forrige uke og stiger nå i alle aldersgrupper. Myndighetene mener likevel epidemien er under kontroll.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg under en pressekonferanse om koronasituasjonen.

Av Kenneth Kandolf Haug og Steinar Schjetne

– Epidemien i Norge er under kontroll, men smittespredningen øker i flere deler av landet. Forekomsten økte i alle aldersgrupper siste uke, men er klart høyest blant tenåringer og yngre voksne, skriver Folkehelseinstituttet i sin rapport for uke 30.

Den ble sluppet onsdag ettermiddag og viser at smitteomfanget i Norge nok en gang er kraftig på frammarsj. Det var 45 prosent flere koronatilfeller i Norge i uke 30 enn i uke 29, står det i rapporten.

Det ble meldt til sammen 2.165 tilfeller av covid-19 i uke 30, mot 1.494 tilfeller i uke 29. Andelen av koronatestene som var positive økte litt, fra 0,9 prosent til 1,2. Det betyr fortsatt at færre enn 1 av 80 koronaprøver er positive

Det har ikke vært noen stor økning i antallet sykehusinnleggelser og dødsfall.

Neppe like stor bølge

– Selv om det nå er kommet en økning i antall tilfeller, og Delta-varianten dominerer i landet, regner vi det som lite sannsynlig at epidemien blir så stor som tidligere bølger, og at sykehusenes kapasitet trues, heter det i ukerapporten.

Det er flest koronatilfeller per 100.000 innbyggere i Møre og Romsdal, som har 116 per 100.000 innbyggere for uke 29 og 30. Det har blant annet vært et stort utbrudd i Ørsta-Volda.

Fire personer døde med covid-19 i uke 30, mot ingen dødsfall uka før.

FHI understreker imidlertid at utviklingen i Norge nå tilsier at epidemien må overvåkes nøye de kommende månedene, og at «tiltak balanseres mot sykdomsbyrden, særlig sykehusinnleggelser, kapasitet i helsetjenesten og vaksinasjonsprogrammets framgang».

Delta utgjør 90 prosent

Delta-varianten utgjør nå 90 prosent av koronatilfellene i Norge, hvilket er i tråd med prognosene. FHI viser i ukerapporten til sin siste risikovurdering av Delta-varianten.

Instituttet skriver der at land med god vaksinasjonsdekning ser ut til å klare seg godt med liten eller moderat økning i sykehusinnleggelser og dødsfall – selv om varianten har «noe økt smittsomhet og noe økt evne til å unngå immunforsvaret etter vaksinasjon og tidligere infeksjon».

Til sammen 3.617.686 personer er vaksinert med første dose av koronavaksine i Norge, viser FHIs statistikk onsdag. 1.840.868 personer har fått andre dose. 67,1 prosent av befolkningen har dermed fått første dose, mens 34,1 prosent av befolkningen er fullvaksinerte.

Hold deg oppdatert. Få daglige nyhetsbrev fra Dagsavisen