Innenriks

Rødgrønne politikere reagerer på skatteutspill fra laksemilliardær

Milliardæren Gustav Witzøe advarte torsdag om at formuesskatten kan tvinge norske oppdrettsbedrifter til å flagge ut. Både SV- og Ap-politikere kritiserer ham.

– Dette er uhorvelig frekt av Witzøe. En mann som har tjent milliarder på norske naturressurser, på laksen og fjordene våre, truer altså med å flytte ut av landet framfor å skulle bidra til fellesskapet han har blitt så rik i, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski til VG.

Uttalelsen kommer etter et intervju i Dagbladet med Witzøe, som driver oppdrettslakskonsernet Salmar.

– Formuesskatten er en særnorsk skatt som favoriserer utenlandsk eierskap over norsk eierskap. Og den tapper egenkapital fra bedriftene. Formuesskatten bør avskaffes i sin helhet, sier han.

I tillegg advarer han om at resultatet kan bli at norske oppdrettsbedrifter havner på utenlandske hender.

– Dette utspillet er bare trist, og vitner ikke om god forståelse for samfunnskontrakten hvor samfunnet stiller opp, men har også forventninger til hva som leveres tilbake, sier stortingsrepresentant Cecilie Myrseth (Ap) til Dagbladet.

Både Myrseth og partileder Jonas Gahr Støre mener Witzøe har misforstått formuesskatten.

– Poenget er at formuesskatten går på personer, ikke bedriften. Når bedriften er verdt så mye som det Gustav Witzøes bedrift er, så er det bare rimelig at han bidrar til fellesskapet, sier Støre til Dagbladet.

Ap-nestleder Hadia Tajik er sterkt kritisk til at Witzøe mener selskaper som hans kan komme til å flagge ut.

– Jeg synes veldig lite om at en familie som har bygget sin enorme rikdom på våre felles, norske naturressurser truer med å flytte ut fordi de må bidra til fellesskapet, sier hun til VG.

Hold deg oppdatert. Få daglige nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen