Innenriks

Lynskader for 100 millioner kroner i 2020

I 2020 kostet lynskader norske forsikringsselskaper mer enn 100 millioner kroner. Kun tre av ti trekker ladere og lignende ut av stikkontakten når det lyner og tordner.

Meteorologisk institutt sender ut gult farevarsel for lyn på Sør- og Østlandet torsdag.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Mens tre av ti tar grep for å sikre tingene sine når det lyner, svarer to av ti at de aldri gjør det, i en undersøkelse Norstat har gjort for Frende forsikring.

Flest skader på grunn av lyn skjer i august måned, og i 2020 oppsto nær 25 prosent av lynskadene denne måneden, ifølge forsikringsselskapet.

Av de 100 millioner kronene forsikringsselskapene betalte ut for slike skader i fjor, gikk 88 millioner kroner til skader på hus, hytter og innbo, viser tall fra Finans Norge.

– Det er enkelt å sikre tingene dine når det lyner, men du må huske på å gjøre det. Vi ser at TV-er og PC-er er ekstra utsatt. Det er bedre å ofre TV-kvelden enn å få lynet på besøk, sier brannekspert Øystein Øren i Frende.

Lynet kan finne veien til alt som er koblet til en stikkontakt, ifølge Øren.

– Det betyr at en mobillader som står i veggen, kan bli ødelagt selv om ikke mobilen din er plugget i. Derfor må du ikke bare trekke mobilen ut, men ta med hele laderen når det lyner.

Hold deg oppdatert! Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen her