Innenriks

1.700 SAS-passasjerer i Skandinavia rammet av flystreik i Italia

SAS-flygninger fra Oslo, København og Stockholm er kansellert som følge av streik blant flygeledere i Italia. Forbrukerrådet minner folk om rettighetene de har.

SAS jobber med å booke om passasjerer til andre selskaper. Bildet er tatt på Oslo lufthavn ved en tidligere anledning. Foto: Vidar Ruud / NTB

– Vi jobber med å booke om passasjerene til andre flyselskaper, men det jobber alle flyselskapene med, så det er kamp om plassene, sier pressesjef John Eckhoff i SAS til NTB.

Han vet ikke hvor mange nordmenn som er rammet. Flygninger til og fra Roma og Milano mandag er kansellert.

– De går tur-retur, så vi får ikke hjem folk fra Italia heller, sier han.

Det er foreløpig ikke tatt en avgjørelse om tirsdagens flygninger.

– Vi jobber fortløpende og må se hva som skjer framover.

Flygeledere i Italia streiker mellom klokken 8 og 20 mandag, ifølge luftfartsnettstedet Check-in.

Forbrukerrådet oppfordrer folk til å bruke deres kalkulator for å finne ut hva de har krav på.

– Dette er en skikkelig lei situasjon for både passasjerer og flyselskap, men heldigvis har vi regler som sørger for å gjøre det beste ut av det, sier avdelingsdirektør Pia Høst til NTB.

Ifølge reglene har passasjerer som har ventet to timer på å komme seg av gårde, krav på at flyselskapet tar vare på dem og passer på at de har det de trenger – i form av mat og drikke og et sted å sove dersom det går over i leggetid.

Etter tre timer har passasjerene krav på erstatning, som kan være på over 6.000 kroner. Etter fem timer kan man kansellere billetten og få tilbake pengene du betalte for den.

Hold deg oppdatert. Få daglige nyhetsbrev fra Dagsavisen