Innenriks

Stoltenberg: Hermansen-hærverket viser at hatet eksisterer

På minnemarkeringen etter 22. juli viste Nato-leder Jens Stoltenberg til hærverket på Benjamin Hermansens minnesmerke som et eksempel på at hatet eksisterer.

– For ti år siden møtte vi hat med kjærlighet. Men hatet er der fortsatt. Det så vi da minnesmerket etter Benjamin Hermansen ble skjendet på det groveste, sa den tidligere statsministeren og Ap-lederen i sin tale i Oslo domkirke.

Han nevnte også angrepet på Al-Noor-moskeen i Bærum, at folk er redde for å ytre seg og at overlevende etter 22. juli fortsatt blir truet på livet.

Denne uka oppdaget en forbipasserende at minnesmerket over Benjamin Hermansen på Holmlia i Oslo hadde blitt tagget ned med påskriften «Breivik fikk rett». Lokale beboere vasket og slipte bort hærverket i løpet av kort tid.

Hærverket ble fordømt av en rekke personer over hele det politiske spekteret. Så langt har ikke politiet noen mistenkte.

Oslo-biskop Kari Veiteberg: – Det er ikke sant at tiden leger alle sår

«Sorg gjør ulike ting med oss, og det er ikke sant at tiden leger alle sår». Slik åpnet Oslo-biskopen sin tale i minnegudstjenesten for 22. juli.

– I dag er det ti år siden vi alle vet hvor vi var og hva de gjorde. En dato som har blitt et begrep for høyreekstrem terror og på målrettet ondskap, sa Kari Veiteberg.

Biskopen brukte også anledningen i Oslo domkirke til å takke dem som hever stemmen mot ondskapen rundt 22. juli og i samfunnet.

– Er det mulig å være upolitisk på denne minnedagen for 22. juli? For mange av oss er svaret nei, for noen av oss må heve stemmen. Takk til alle dere som gjør det, sa hun.

Hun uttalte også at det ikke er mulig å bli kvitt ondskap og hat.

– Men vi må ta avstand og snakke sant om ondskapen, uttalte hun.

Hold deg oppdatert. Få daglige nyhetsbrev fra Dagsavisen