Innenriks

Kong Harald: Vi har ikke gjort nok for å motarbeide de mørke kreftene

Norge må erkjenne at vi som samfunn ikke har gjort nok for å motarbeide de mørke kreftene etter 22. juli, sier kong Harald, som sier han er lei seg for dette.

– Det er mitt håp at vi kan hjelpe hverandre med å leve lærdommen fra 22. juli hver dag, i alt vi er og gjør. Samtidig må vi erkjenne at vi som samfunn ikke har gjort på langt nær nok for å se, for å hjelpe, for å bære byrden sammen – og for å motarbeide de mørke kreftene, sa kong Harald i Oslo Spektrum torsdag kveld.

– Dette er jeg lei meg for, sa han.

Få uker etter angrepene for ti år siden ble det holdt en tilsvarende markering i Oslo Spektrum, en markering som kanskje ble mest kjent for talen som en dypt preget kong Harald holdt til de berørte.

Torsdag sa han at vi som nasjon har et felles ansvar å lære de unge om hva som skjedde 22. juli 2011.

– Dette skylder vi alle de drepte, de pårørende, de berørte – og oss selv. Både for å bli bedre mennesker, for å bli et klokere folk, og for å skape et enda bedre Norge for dem som kommer etter oss, sa kongen.

Highasakite startet kvelden med en versjon av sangen «Its Too Early». 77 dansere i alderen 15–20 år fra ulike danseskoler i Oslo og Viken deltok også.

I salen satt det først og fremst berørte og representanter fra det offentlige Norge, men deler av salen var også åpnet for publikum.