Innenriks

Norsk kreftmedisin mer effektiv enn ventet mot covid-19

Forskningsresultater viser at kreftmedisinen bemcentinib fra det norske selskapet BerGenBio er mer effektiv mot alvorlig covid-19-sykdom enn først ventet.

Firefighter Dan Joslin (R) tends to a Covid-19 patient as he works alongside a critical care nurse in the Intensive Care Unit (ICU) at Queen Alexandra Hospital in Portsmouth, southern England on March 23, 2021. - Personnel from Hampshire and Isle of Wight Fire and Rescue Service have been supporting medics in four of the region's hospitals. The partnership began in January following a request for support from the Hampshire and Isle of Wight Local Resilience Forum. Since then, 27 firefighters have been deployed to work a total of 396 shifts. Since the start of the pandemic, personnel from across Hampshire and Isle of Wight Fire and Rescue Services have been helping in a variety of ways. This has included driving ambulances, training to become vaccinators at centres in both counties, responding to life-threatening medical emergencies as part of an enhanced co-responder service and performing other tasks to help the community. (Photo by ADRIAN DENNIS / AFP)

Det bergensbaserte selskapet la mandag fram resultatene etter å ha utprøvd legemiddelet blant alvorlig syke covid-19-pasienter i Storbritannia, Sør-Afrika og India.

– Resultatene er bedre enn vi kunne håpe på, sier BerGenBio-direktør Richard Godfrey til Bergens Tidende.

– For sykehusinnlagte ble risikoen for å dø redusert fra cirka 9 prosent til litt over 3 prosent. Det er veldig gode tall, fortsetter Godfrey.

Halvparten av pasientene fikk standardbehandling, mens den andre halvparten i tillegg fikk den norske medisinen bemcentinib. Overlevelsesraten var 96,6 prosent for dem som fikk bemcentinib og 91,2 prosent blant dem som ikke fikk det.

Det var færre av pasientene som fikk bemcentinib som trengte respiratorbehandling, og blant de mest alvorlig syke økte sannsynligheten for rask tilfriskning og utskriving.

Saken fortsetter under videoen

Laboratorietester viser i tillegg at bemcentinib vil virke på nye mutanter av viruset.

BerGenBio har gjennomført studien med støtte fra universitetssykehuset i Southampton.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen