Innenriks

Økokrim-rapport: Kriminelle får hjelp fra advokater og regnskapsførere

Kriminelle bruker profesjonelle aktører med nøkkelroller i samfunnet for å skjule økonomisk kriminalitet og hvitvaske penger, ifølge en ny rapport fra Økokrim.

Det dreier seg blant annet om advokater, leger, regnskapsførere og bankansatte, skriver NRK.

– Bruken av slike aktører, i yrker som samfunnet har tillit til, gjør det vanskeligere å avdekke økonomisk kriminalitet. Det igjen medfører at skattegrunnlaget svekkes, og at det blir en konkurransevridning til fordel for kriminelle aktører, sier Økokrim-sjef Pål Lønseth.

Temarapporten viser hvordan tillitsyrker involveres i oppgaver som hvitvasking, falske legeattester og økonomiske bedragerier.

Det vurderes som meget sannsynlig at enkelte advokater fungerer som tilretteleggere. Noen advokater er allerede blitt mistenkt og siktet for å motarbeide etterforskning. De skal blant annet ha bidratt til informasjonsflyt mellom personer i fengsel og kriminelle på utsiden. I tillegg står noen som eiere av selskaper på papiret, for å unngå at verdier blir beskattet eller kjent for kreditorer, ifølge rapporten.

Saken fortsetter under videoen

I Økokrims rapport står det også at noen regnskapsfirmaer har vist seg i praksis å bare drive tjenester for kriminelle, og at hele forretningsgrunnlaget bygger på å hjelpe kriminelle aktører med å unngå å bli oppdaget. Mens helsepersonell bistår kriminelle med falske sykemeldinger og utstedelse av reseptbelagt medisin, og får utbetalt penger urettmessig gjennom refusjonsordninger.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen