Innenriks

Innstramminger i innreiseregler for Kreta og USA

Folk som reiser til Norge fra USA, må nå igjen på karantenehotell. 24 land i Europa er grønne på FHIs smittekart.

Folkehelseinstituttet (FHI) kom fredag med sin vurdering av smittenivået i Europa, som avgjør hvilke land som får innreisekarantene og ikke.

Regjeringen har besluttet at det gjøres endringer i innreiserestriksjonene og karantenekrav for Luxembourg, USA, tre regioner i Finland og noen utvalgte øygrupper, opplyser de i en pressemelding.

Endringene trer i kraft fra og med midnatt natt til mandag 12. juli.

Innreisekarantene fra USA

Luxembourg går fra grønn til oransje på smittekartet. USA oppfyller ikke lenger kravet til et såkalt lilla land, og det blir fra 12. juli tatt ut av listen. Det betyr at tilreisende fra USA ikke får unntak for innreiseforbudet og må på karantenehotell.

Den greske øya Kreta går fra grønn til oransje, og man må dermed i karantene ved innreise.

De finske regionene Helsingfors och Nylands SVD, Kymmenedalens SVD og Päijat-Häme SVD går fra grønn til oransje.

Det gjøres ingen endringer for regioner i Sverige og Danmark. Det betyr at 15 regioner i Sverige, deriblant Stockholm, er grønne, og seks regioner er røde eller oransje. Fire regioner i Danmark er grønne, mens regionen Hovedstaden (inkludert København) er oransje.

Saken fortsetter under videoen

Reiseselskaper flyr uansett

Torsdag ble det kjent at den greske øya Kreta ikke lenger er grønn på Det europeiske smittevernbyrået ECDCs smittekart.

FHI gjør en egen vurdering av de europeiske smittetallene, og det er dermed ikke gitt at FHIs og ECDCs vurderinger er identiske.

Selv om det er endret status for populære feriemål, har det lite å si, er tilbakemeldingen fra reiseselskaper NTB har vært i kontakt med.

– Vi reiser uansett, sier kommunikasjonssjef Nora Aspengren hos Tui.

Selskapet har sin første flyging til Kreta neste helg. Aspengren sier reiseselskapet har fått få henvendelser fra kunder i forbindelse med endringer i smittevernkartet.

– Jeg tror folk er godt forbered. De som har bestilt, er enten fullvaksinert, eller så er de forberedt på at det kan skje endringer, sier hun.

Reiseselskapene Ving og Apollo har lignende opplevelse av situasjonen.

– Vi har valgt å fly til Kreta og Rhodos. Vi fikk veldig mange forespørsler, og det var andre selskaper som flyr dit. Så er det opp til de reisende å vurdere det praktiske rundt at det kan komme endringer, sier kommunikasjonssjef Beatriz Rivera i Apollo.

24 grønne land

Mandag denne uka åpnet store deler av Europa opp for reiselystne nordmenn. 24 land i Europa er nå grønne, noe som betyr at man kan reise fritt uten å tenke på karantene.

Det gjelder Belgia, Bulgaria, Estland, Frankrike, Færøyene, Grønland, Hellas, Island, Italia, Kroatia, Liechtenstein, Litauen, Malta, Polen, Romania, San Marino, Slovakia, Slovenia, Sveits, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Vatikanstaten og Østerrike.

Røde land omfatter blant andre Spania, Portugal, Storbritannia og Kypros.

Utenriksdepartementet fraråder fortsatt alle reiser som ikke er strengt nødvendige for land utenfor EØS/Schengen og Storbritannia.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Fakta om grønne og ikke-grønne land i Europa

Grønne land

  • Dersom man reiser fra et grønt land til Norge, slipper man innreisekarantene. Man må imidlertid fylle ut innreiseregistreringsskjema og teste seg på grensen ved ankomst.

Oransje land

  • Reisende fra oransje land har samme regler som reisende fra røde land. Det kan imidlertid bli aktuelt å innføre egne krav for oransje land senere.

Røde land

  • Det er begrenset hvem som har rett til å reise inn i Norge. De som har rett til å komme inn i Norge må ha attest på negativ test før innreise, fylle ut innreiseregistreringsskjema, teste seg på grensen ved ankomst, og de må i innreisekarantene.

Mørkerøde land

  • Samme innreiseregler som røde land, men i tillegg må deler av innreisekarantenen gjennomføres på karantenehotell.

Lilla land

  • Besteforeldre, kjærester m.fl. fra disse landene får unntak for innreiseforbudet. Ellers samme innreiseregler (karantene, test osv.) som røde land.

Øvrige land

  • Samme innreiseregler (karantenehotell, test osv.) som for mørkerøde land.
  • Fargene stammer fra EUs fargekart og sier noe om smittesituasjonen.
  • Fra mandag 5. juli ble en rekke europeiske land grønne for nordmenn på bakgrunn av EUs fargekart over smittetrykket i de ulike landene.
  • Fredag skal Folkehelseinstituttet (FHI) gjøre en ny vurdering av de norske reisereglene. De gjør imidlertid en egen vurdering av de europeiske smittetallene, og det er dermed ikke gitt at FHIs og ECDCs vurderinger er identiske.
  • Reglene over gjelder personer uten vaksinesertifikat.

Kilde: FHI/Helse- og omsorgsdepartementet

---


Nyeste fra Dagsavisen.no: