Innenriks

Ny svindelmetode bekymrer Finn.no og Økokrim

Svindel finner stadig nye former. Såkalte pengemuldyr bekymrer både Økokrim og Finn.no.

Det siste året har Finn.no oppdaget en metode som kan være svært vanskelig å oppdage. Metoden kalles for pengemuldyr.

Sikkerhetssjef Geir Petter Gjefsen i Finn.no forteller til TV 2 at de har sett en stor oppsving i nettopp denne metoden å svindle noen på. Metoden går ut på at såkalte pengemuldyr blir brukt for å gjøre tjenester for folk med kriminelle baktanker. Det kan dermed ende med at en privatperson kan medvirke til bedrageri.

– Disse annonsene kan se veldig like ut som hvilken som helst annen annonse. Ofte er det bare litt billigere produkter, sier Gjefsen og legger til:

– Hvem som helst kan legge ut slike annonser for andre. Vi har fått høre at det er privatpersoner i Norge som har vært inne på Facebook-grupper der de svarer på en stillingsannonse om å hjelpe et firma, sier han.

Å bli brukt som et pengemuldyr på denne måten, kan få store konsekvenser.

Saken fortsetter under videoen

– Det er de som setter inn annonsene som gjør noe ulovlig. Konsekvensen er at man medvirker i bedrageri, og kan få ett år i fengsel, sier rådgiver og ekspert på sosial manipulering Anne Dybo i Økokrim.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen