Innenriks

Plutselig sjefsbytte i Norwegian

Norwegian-sjef Jacob Schram går på dagen, mens Geir Karlsen rykker opp fra jobben som finansdirektør til konsernsjef i flyselskapet.

Av Bibiana Piene og Oda Ertesvåg

Styret i Norwegian besluttet søndag å avslutte Schrams kontrakt.

Schram, som har vært konsernsjef i Norwegian siden januar 2020 i det som har vært et turbulent Norwegian-år, har ni måneders oppsigelsestid og vil støtte styret på heltid i denne oppsigelsestiden ut mars neste år.

Det er Geir Karlsen, som har vært finansdirektør i selskapet siden 2018, som overtar.

Styreleder Svein Harald Øygard i Norwegian sier til NTB at han ikke ønsker å sammenligne Schram og Karlsen, men han trekker fram at sistnevnte har gjort en utrolig god jobb i den finansielle reetableringen av Norwegian, og at han dermed er en god mann til å lede selskapet framover.

– Jacob Schram er en veldig dyktig næringslivsleder. Samtidig er vårt fokus nå de umiddelbare leveransene og forretningsplanene for 2021 og 2022, som Geir Karlsen har vært ledende i å utvikle.

– En fantastisk gjeng

Jacob Schram sier at Norwegian-styrets avgjørelse om å bytte han ut kom svært overraskende.

– Styrets beslutning om å gi meg sparken kom svært overraskende på meg, skriver han i en SMS til NTB.

Den tidligere Norwegian-sjefen opplyser at han har vært glad for samarbeidet med styret, fagforeninger, crew, øvrige medarbeidere og egen konsernledelse.

– Det er en fantastisk gjeng som det har vært et privilegium å få lede i denne ekstremt turbulente perioden, og jeg gleder meg over å se at selskapets fly nå er på full fart opp i luften igjen. Jeg ønsker Geir Karlsen og alle andre Red Nose Warriors lykke til videre, sier han.

Schram opplyser at han er avskåret fra å gi ytterligere kommentarer på nåværende tidspunkt.

– Tidspunktet for en restart

På spørsmål om hvorfor endringen skjer så raskt, svarer Øygard:

– Nå er vi forhåpentligvis på slutten av koronaen. Vi starter opp med tusener av nye flygninger som legges ut på markedet. Det er egentlig tidspunktet for en restart av Norwegian.

Det er under én måned siden Norwegian kunngjorde at de forlater konkursbeskyttelse etter en stor rekonstruksjonsprosess der selskapet har hentet inn friske midler og blitt betydelig slankere. Blant annet er milliardær John Fredriksen og flere andre kjente investorer på listen over Norwegians nye storeiere.

Styrelederen mener likevel oppgavene som venter Norwegian framover, er steintøffe.

– Vi må få opp et godt tilbud så raskt som mulig. Fortsatt er det enorm usikkerhet om etterspørselen – om folk faktisk får mulighet til å fly. I tillegg må vi forsterke Norwegians posisjon som en lavkost tilbyder av flytjenester i hele Norge og sikre langsiktig bærekraft i Norwegian. Vi har stor tro på at vi skal lykkes, og Geir har vist evne til å levere fantastiske resultater. Vi ser optimistisk på det som kommer, sier styrelederen.

Saken fortsetter under videoen

– Skifte er alltid krevende

– Har det vært noen form for konflikt i forbindelse med dette skiftet?

– Et skifte er alltid krevende. Men bakgrunnen for valget var jo klar, svarer han.

Det var søndag kveld det ble klart at Norwegian-styret besluttet at Schram skal skiftes ut med Karlsen, men Øygard vil ikke si når dette var noe styret begynte å tenke på, eller hva som er årsaken til at Schram ikke lenger er ønsket.

Dialogen med Geir Karlsen om å overta som konsernsjef i Norwegian, begynte i forrige uke. Karlsen sier prosessen har gått fort.

– Dette har vært en prosess som har gått fort. Det har vært en dialog og dette begynte i forrige uke, sier Karlsen til E24.

– Vet hva vi har foran oss

Fagforeningen som representerer Norwegians piloter i Norge, Sverige og Danmark stiller seg bak den nye konsernsjefen.

– Det var helt klart overraskende, men når vi leser nyhetene, vet vi hva vi har foran oss. Geir Karlsen er både hjernen og gjennomføreren av det hele, og som vi har hele vår tiltro til, sier fagforeningsleder Alf Hansen til Dagens Næringsliv.

På spørsmål om fagforeningen hadde tillit til Schram videre, svarer Hansen at det er vanskelig å si.

– Vi er i hvert fall veldig glad for at Karlsen er med oss videre. Han tror jeg er helt essensiell for at vi har kommet oss igjennom stormen, sier Hansen.

Får æren

Geir Karlsen får mye av æren for å stå bak redningsaksjonen for Norwegian.

– Karlsen har ledet restarten av Norwegian på en ypperlig måte. Det han har fått til den siste tiden, kan nær kalles et mirakel. Han har utviklet en forretningsplan og etablert en solid finansiell base for selskapet. Det har vært en krevende prosess han har fått stor anerkjennelse for i finansmarkedet, sier Øygard til NRK.

Han vil ikke si noe om årsaken til at Schram ikke lenger er ønsket.

– Det går jeg ikke inn på. Det viktigste er at Karlsen skal lede Norwegian fremover, og det ser vi fram til, sier Øygard.

Krangel om vederlag

Schram vil fram til mars motta sin nåværende lønn, opplyser Norwegian. Deretter vil et 15-måneders sluttvederlag gis i månedlige utbetalinger, som spesifisert i ansettelseskontrakten fra 20. november 2019.

– Styret har forsøkt å redusere sluttvederlaget for å gjenspeile utfordringene luftfarten står overfor, men lyktes ikke å komme til enighet om dette, heter det i pressemeldingen der lederskiftet ble kunngjort.

Selv opplyser Schram at han har vært villig til å forhandle med styret om å revidere etterlønnsavtalen han har med selskapet. Schrams ansettelsesavtale fastslår en oppsigelsestid på ni månder og 15 måneders etterlønn.

– Jeg har kommet med konkrete tilbud som ville ha redusert denne i betydelig grad. Disse forhandlingene førte dessverre ikke fram, sier Schram.

Jacob Schram var sjef i Circle K før han ble utnevnt til ny Norwegian-sjef i november 2019.

Da hadde finansdirektør Geir Karlsen sittet i sjefsstolen som konstituert etter at Norwegian-grunnlegger Bjørn Kjos kunngjorde sin avgang i juli. Da Schram kom inn, gikk Karlsen tilbake til jobben som finansdirektør og visekonsernsjef.

Ble litt overrasket

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs sier at selv han ble litt overrasket da meldingen om sjefsbytte kom fra Norwegian mandag morgen. Han mener det likevel ikke er unaturlig at det skjer endringer i ledelsen i flyselskapet nå, og legger til at han ikke ser for seg at dette vil ha noen betydning for dem som reiser med Norwegian.

– Nå er det nye eiere i Norwegian, med nytt styre og med skipsreder John Fredriksen som en av de største eierne. Geir Karlsen har allerede jobbet i Fredriksen-systemet, og han har vært en av hovedarkitektene bak redningsplanen bak Norwegian, sier Elnæs til NTB.

Mens avgått konsernsjef Jacob Schram kommer fra servicebransjen og tidligere var toppsjef i Circle K, har Geir Karlsen lang bakgrunn fra finans og shipping.

– De nye investorene har gått inn med flere milliarder i ny kapital, og jeg tror de vil ha en leder som har en mer finansiell orientering, sier Elnæs.

Geir Karlsen har blitt kjent i hele den internasjonale luftfartsbransjen etter den vellykkede restruktureringen av Norwegian i vinter, hvor selskapet med nød og neppe unngikk en konkurs.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen