Innenriks

Milepælen som gjør at statsministeren ikke frykter mutantene

Erna Solberg er mindre bekymret nå som halvparten av de voksne er vaksinert. Camilla Stoltenberg og Espen Nakstad sier mye arbeid gjenstår.

Milepælen ble nådd lørdag. Totalt har nå 2.165.964 personer fått minst en vaksinedose, viser tall fra FHI lørdag. Det utgjør 50,5 prosent av befolkningen over 18 år.

I et intervju med Avisa Oslo sier Solberg at milepælen er viktig.

– Vi er i ferd med å komme opp på et nivå hvor vi ikke trenger å bekymre oss for mye for de mutasjonene vi kjenner til. Så er det alltid farlig med noen mutasjoner vi ikke vet om ennå, sier statsministeren.

– Mange sier at 50 prosent er et knekkpunkt for når man kan regne med at det blir mange færre innleggelser i forhold til smittetallene framover. Rett og slett fordi man har så stor immunitet i befolkningen, sier Solberg.

– Glad så mange sier ja

Statsministeren sier til NTB at hun er glad for at så mange takker ja til å ta koronavaksiner.

– Over 94 prosent av dem over 65 år er vaksinert med første dose. Det er et imponerende høyt tall. Jeg er glad for at så mange takker ja til tilbudet om vaksine, sier Solberg.

Solberg sier hun er veldig glad for at halvparten av den voksne befolkningen har fått en vaksinedose. Omtrent én prosent av befolkningen blir nå vaksinert hver dag.

– Det vaksineres nå i et svært høyt tempo. Det blir gjort en stor jobb i kommunene for å sette disse dosene.

70 prosent i juli

Statsministeren legger til at hun regner med at 70 prosent av de voksne har fått minst én dose innen midten av juli.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier til NTB at vi kommer stadig nærmere en god befolkningsimmunitet når nesten 40 prosent av hele Norges befolkning nå er vaksinert.

– Erfaringene fra andre land viser at vi fortsatt trenger flere fullvaksinerte nordmenn før vi vil nærme oss en reell flokkimmunitet, spesielt i møte med nye og mer smittsomme virusmutasjoner, sier Nakstad.

– Det er likevel fint å kunne glede seg over gode nyheter, selv om vi selvsagt må være forberedt på at det kan komme tilbakeslag, sier han.

– Folk må prioritere vaksinen

Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, sier til NTB at det er viktig at folk fortsatt prioriterer å møte opp til vaksinering når de blir innkalt.

– Dette er en viktig milepæl og vel verdt å glede seg over. Samtidig må vi huske at det gjenstår mye arbeid, sier Stoltenberg.

Hun sier det gjelder både kommunene som skal sette vaksinedosene, og folk som skal få dem.

– Det er mange som fortsatt må prioritere å møte opp til vaksinering når de får innkalling fra kommunen sin, sier Stoltenberg.

Startet i romjula

De første vaksinedosene ble satt i Norge i romjula. Mens halvparten av de voksne har fått en dose, har 34 prosent fått to doser.

95,2 % av personer 65 år og eldre, og 75,4 % av personer 45 år og eldre er vaksinert med minst en dose.

De som har gitt første dose til størst andel av befolkningen over 18 år, er Viken (52,6 prosent) og Oslo (51,2 prosent). Lavest andel er i Troms og Finnmark (46,2 prosent) og Nordland (46,6 prosent). For andre dose ligger fylkene Innlandet (35,1 prosent) og Viken (34,9 prosent) best an.

Norge er i gang med å vaksinere 18-åringene og de unge voksne etter at de i risikogruppene har fått vaksiner. Folkehelseinstituttet vurderer også i sommer om det skal åpnes for vaksinering av dem under 18 år, i første omgang 16- og 17-åringene.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen!


Mer fra Dagsavisen