Innenriks

Guri Melby vil lokke skuffede Ap-velgere

Venstre-leder Guri Melby mener Arbeiderpartiet er blitt traust og tradisjonelt under Jonas Gahr Støre. Nå vil hun ha velgerne hans.

Venstre-leder Guri Melby håper på drahjelp fra skuffede sosialdemokrater i valgkampen. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Denne helgen holder Venstre sitt første fysiske landsstyremøte siden Guri Melby overtok som partileder i fjor. Der er målet å gire partiet opp til valgkamp.

I åpningstalen lørdag rettet Melby tungt skyts mot Arbeiderpartiet. Hun trakk fram planen som leder Jonas Gahr Støre la fram denne uka for Arbeiderpartiets første 100 dager i regjering.

– Jeg må si at da jeg så den planen, så ble jeg rykket tilbake til 2013, og jeg ble minnet om hvorfor vi da kjempet for å bytte ut den regjeringen som hadde sittet i åtte år, sa Melby.

Hun sammenlignet 100-dagersplanen med filmen «Groundhog Day» med Bill Murray, der samme dag kommer igjen og igjen.

– Det var litt den følelsen jeg fikk. Her kommer vi til å få akkurat det samme som vi hadde i åtte år med rødgrønt styre.

Ap i endring

Melby sier til NTB at hun har sett to trender hos Ap under Støres ledelse. Den ene trenden er at partiet har gått tilbake til sine tradisjonelle røtter og knyttet seg tettere til arbeiderbevegelsen.

Den andre trenden er at Ap har nærmet seg Senterpartiet, både i retorikk og i politikk, av frykt for den trusselen Sp utgjør mot Aps velgergrunnlag.

– Jeg opplever at det er lite igjen av det moderne, internasjonalt orienterte Arbeiderpartiet som vi kanskje så mer av tidlig på 2000-tallet. Det har forsvunnet under Jonas Gahr Støre, sier Melby.

– Det er et Arbeiderparti som er blitt veldig traust og tradisjonelt.

Slår tilbake

Arbeiderpartiets nestleder Bjørnar Skjæran slår hardt tilbake. Han stempler Venstre som en garantist for Frp-innflytelse gjennom åtte år.

– Desperasjonen til Melby og Venstre er påfallende, og den er nok et tegn på at både Venstre og regjeringen er både slitne og tomme for ideer, sier han.

Skjæran legger til at Ap er stolte av båndene til fagbevegelsen.

– Venstre har svekket arbeidsfolks rettigheter systematisk gjennom åtte år og gjort det dyrere å være fagorganisert, mens Ap vil doble fagforeningsfradraget, øke pendlerfradraget, halvere ferjeprisene, styrke arbeidsmiljøloven og ha en storrengjøring i arbeidslivet, sier han.

Vil vinne skuffede sosialdemokrater

Melby gjør det for sin del klart at hun ikke har noe imot sosialdemokratiske velgere.

Tvert imot vil hun gjerne overta dem.

– Vi vet at det er en del velgere som vipper både mellom Venstre og Arbeiderpartiet – og mellom Venstre og Høyre, sier Melby til NTB.

Håpet er at Venstre skal klare å vinne sosialdemokratiske velgere som misliker den retningen Ap har tatt.

– Hvis denne regjeringen skal bli gjenvalgt, så er vi avhengige av at Venstre greier å hente velgere over midtstreken, det vil si velgere som vurderer å stemme for eksempel Arbeiderpartiet, MDG eller SV, forklarer Melby.

Kamp mot sperregrensa

Men Venstre ligger dårlig an, med en oppslutning på 3,0 prosent i snitt i meningsmålingene hittil i juni, ifølge beregninger som nettstedet Poll of polls har gjort.

Kommer Venstre under sperregrensa på 4,0 prosent i valget i september, er det høyst sannsynlig over for regjeringen.

– Slik jeg opplever det, så har vi dette litt i våre egne hender. Vi har full mulighet til å få til et godt valg hvis vi jobber beinhardt og får fram politikken vår, sier Melby.

– Jeg tror jeg skal kalle meg en nøktern optimist.