Innenriks

«Firerbanden» overkjører regjeringen – gir 650 millioner kroner mer til pensjonistene

Ap, Sp, SV og Frp er enige om å gi pensjonistene til sammen 650 millioner kroner mer i trygdeoppgjøret. Saken vedtas i Stortinget torsdag.

Mo i Rana  20180913.
Eldre dame med mynter og lommebok.
Foto: Gorm Kallestad / NTB

Av Bibiana Piene og Marie De Rosa

«Firerbanden» legger 0,25 prosentpoeng oppå regjeringens foreslåtte økning på 3,58 prosent av den løpende alderspensjonen. Dermed blir økningen på 3,83 prosent, i tråd med kravet fra Pensjonistforbundet, LO og de andre organisasjonene i trygdeoppgjøret.

– Pensjonistene skal være trygge på at de får en mer rettferdig fordeling, og det sikrer vi med dette opplegget, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre da han sammen med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og SV-leder Audun Lysbakken holdt pressemøte om trygdeoppgjøret torsdag.

Påplussingen vil i snitt gi pensjonistene rundt en tusenlapp mer i året å rutte med, ifølge Sp-lederen.

– Det er et reelt bidrag for mange pensjonister som kan ha en ganske tøff økonomisk hverdag, sier han.

– Merkelig framgangsmåte

Allerede da arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) la fram regjeringens tilbud til pensjonistene i mai, var det klart at han trolig kom til å gå på en pensjonssmell i Stortinget.

Men opposisjonens framgangsmåte er merkelig, mener Isaksen.

– Her har flertallet bestemt seg for å gi enda mer i siste sekund, selv om de i mange måneder har visst hva regjeringen ville legge fram, sier han til NTB.

Årets trygdeoppgjør er det første etter at Stortinget i februar vedtok et nytt system der pensjonene skal reguleres som et snitt av pris- og lønnsvekst.

Isaksen peker også på at pensjonistene har fått flere løft under de borgerlige.

– De siste ti årene har de eldre hatt en sterkere økning i kjøpekraften enn yngre, sier han.

– Retter opp skjevhet

Opposisjonen viser på sin side til at reguleringene av alderspensjonen i fjor endte 1,4 prosentpoeng under den reelle lønns- og prisveksten.

– Det er den skjevheten som nå rettes opp, sier Vedum.

For SV har det vært viktig å bedre situasjonen for eldre med lave pensjoner.

– Det har vært veldig konstruktive runder i opposisjonen, og nå har vi over tid fått presset på plass både økt minstepensjon, ny regulering og nå også en kompensasjon for den reguleringen som var svært lav i fjor, sier Lysbakken.

Frp var ikke til stede på pressemøtet i Stortingets vandrehall, men sier til NTB at de er glade for at de andre partiene har kommet dem i møte.

Mangler inndekning

De 650 millionene vil komme på toppen av revidert nasjonalbudsjett som Frp inngikk en avtale med regjeringspartiene om tidligere i vår.

– Dette lå inne som en klar forutsetning da vi inngikk avtalen om revidert. Men det er synd at regjeringspartiene ikke er med, sier Frps Jon Georg Dale.

– Hvor skal dere finne pengene?

– De kan hentes på flere måter, sier Dale, som ikke er fremmed for å tappe oljefondet ytterligere.

Støre mener på sin side det er opp til regjeringen å finne inndekning.

– Vi retter opp et knirk. Nå er regjeringen nødt til å sørge for at dette skjer, sier han til NTB.

Arbeids- og sosialministeren erkjenner at regjeringen nå blir nødt til å stokke om på budsjettet.

– Pengene må selvsagt tas fra andre formål, sier Isaksen.

KrF: – Feil prioritering

KrFs finanspolitiske talsperson Tore Storehaug mener på sin side at partiene bak trygdeøkningen også bør ta ansvaret for å sikre inndekning.

– Tida hvor vi ikke sikrer inndekning for gode tiltak, bør være forbi. Men dette har de ikke noe godt svar på, konstaterer han overfor NTB.

– Dessuten mener jeg at å gi enda mer penger til pensjonistene ikke er riktig prioritering med tanke på de store utfordringene vi står overfor på vei ut av pandemien, sier Storehaug.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen