Innenriks

Regjeringen åpner for etterregistrering av koronavaksiner

Det åpnes nå for å etterregistrere koronavaksiner som er tatt i utlandet. Dermed kan vaksinerte nordmenn i utlandet slippe innreisekarantene.

Folk som er vaksinert i utlandet, kan nå etterregistrere vaksinasjon i norske systemer og slippe innreisekarantene. Illustrasjonsfoto: Victor R. Caivano, AP / NTB

Det er en forutsetning at vaksinene er godkjent av EUs legemiddelbyrå EMA, og at personen som har blitt vaksinert, har norsk fødselsnummer eller d-nummer, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

– Mange som har tatt koronavaksine i utlandet, vil nå kunne få etterregistrert vaksinen, få grønt koronasertifikat og dermed få unntak fra eller forkortet innreisekarantene, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Registrering med videokonsultasjon

Det har tatt tid å få på plass en ordning i det nasjonale vaksineregisteret SYSVAK, men det er nå i orden.

Registreringen kan skje før reise til Norge ved å be om en videokonsultasjon fra lege. Der må det framvises tilgjengelig vaksinedokumentasjon. Legen vil gjøre en skjønnsmessig vurdering.

Konsultasjonen må selv betales av den enkelte pasient.

Saken fortsetter under videoen

Ansa: – En lettelse

Samskipnaden for norske studenter i utlandet, Ansa, er storfornøyd med avgjørelsen fra regjeringen.

– Ansa har vært bekymret for at noen nordmenn i desperasjon har vurdert å fullvaksinere seg to ganger, i påvente av et system hvor deres vaksinedose fra utlandet skulle godkjennes. Det anbefales ikke. Så denne nyheten er svært gledelig og en lettelse for mange, sier Ansa-president Morgan Alangeh.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen