Innenriks

Ventetiden mellom første og andre vaksinedose er kuttet ned, men det gjelder ikke for alle

Mandag annonserte regjeringen at det ikke skal gå mer enn ni uker mellom første og andre dose av koronavaksinen. Men det gjelder ikke for dem som fikk sin første dose de første ukene i mai.

På mandag fortalte helseminister Bent Høie (H) at Norge har svært god tilgang på vaksiner framover og at de derfor endrer vaksinestrategien.

«Hadde ikke tenkt at jeg skulle klage på regjeringens vaksinestrategi, men nå er jeg en smule forbanna», skrev Geir Svardal i et Facebook-innlegg onsdag.

Svardal bor i Hakadal og fikk sin første vaksinedose 13. mai, altså i uke 19.

I slutten av april ble ventetiden mellom dose én og to forlenget fra seks til tolv uker for alle aldersgrupper under 65 år. Dette ble gjort etter anbefaling fra Folkehelseinstituttet (FHI). Begrunnelsen var at langt flere ville få sin første dose tidligere med denne forlengelsen.

Svardal var derfor innstilt på å vente i 12 uker. Men sist mandag endret regjeringen intervallet mellom dosene fra 12 til 9 uker. Svardal trodde da at det også måtte gjelde for ham, men det skulle vise seg at han fortsatt må vente i 12 uker.

For da endringen ble annonsert, uttalte helseminister Bent Høie:

– Endring i doseintervall fra 12 til 9 uker innføres umiddelbart. Vi ber derfor kommunene om å endre timer for dem som har fått første dose med tilbakevirkende kraft fra uke 20 så langt det er praktisk mulig.

Uklart hvor mange som må vente i 12 uker

Det betyr at de som fikk første dose i uke 18 og 19 fortsatt må vente i 12 uker. Svardal synes dette er underlig.

– Hadde jeg fått den første sprøyta få dager senere, ville jeg vært fullvaksinert to-tre uker tidligere. Det har lite å si for meg personlig. Jeg er frilanser og kan utsette ferien, men for andre kan jo dette få stor betydning.

Geir Svardal.

Totalt fikk over 190.000 personer sin første dose i uke 18 og 19. Hvor mange av dem som fortsatt må vente i 12 uker på neste dose, er uklart. For personer over 65 år og for dem med underliggende sykdommer, anbefaler helsemyndighetene fortsatt et intervall på seks uker mellom første og andre dose.

FHI: Den mest effektive strategien

Dagsavisen har kontaktet både Folkehelseinstituttet og Helsedepartementet for å høre om hvorfor endringen bare får tilbakevirkende kraft til uke 20. Departementet har så langt ikke svart. Jasper Littmann, assisterende direktør i koronavaksinasjonsprogrammet til FHI, skriver dette i en e-post:

– Nedtrappingen er basert på hvordan vaksineringen kan gjennomføres raskest mulig og er optimert for at alle skal få det raskeste tilbudet om dose én. Basert på antall doser som vi forventer fremover, er strategien med en nedtrapping fra og med uke 20 den mest effektive.

Svardal skjønner fortsatt ikke helt hvorfor de ikke kunne tatt med dem som ble vaksinert i ukene 18 og 19.

– Jeg har stor sympati med avgjørelser som gir så mange som mulig første dose så raskt som mulig, men kan det virkelig gjøre noen betydelig forskjell om de hadde tatt inn disse to gruppene? Dette er første gang under pandemien jeg synes det er vanskelig å ha tiltro til begrunnelsen helsemyndighetene gir.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen