Innenriks

Flere private helseforetak vil ikke sette Janssen-vaksinen

Verken Aleris, Dr. Dropin og Volvat vil sette Janssen-vaksinen ved sine avdelinger.

Det skriver TV 2.

Helseminister Bent Høie (H) opplyset onsdag at Janssen-vaksinering kan bestilles fra tirsdag 15. juni. For å få vaksinen, som er utenfor vaksinasjonsprogrammet, må man oppfylle Helsedirektoratets kriterier.

– Dette er ganske strenge kriterier som betyr at noen som selv ønsker denne vaksinen, vil kunne få nei fra legen, sa Høie.

Nå sier flere private aktører nei til å sette vaksinen.

Begrunnelsen hos Dr. Dropin er at det først og fremst er unge som kommer til å benytte seg av dette tilbudet, siden de fleste eldre er vaksinert.

– For disse personene er det mye mindre farlig å få viruset enn å ta Janssen-vaksinen slik smittetrykket er nå, sier daglig leder Daniel Sørli.

Hos Aleris vil de ikke overlate avgjørelsen om å ta Janssen-vaksinen til enkeltpersoner.

Personer med særlige behov bør kunne tas hensyn til innen det ordinære vaksinasjonsprogrammet, heller enn å føle press til å ta en vaksine med høyere risiko, mener administrerende direktør Anita Tunold.

Ved Volvat vises det til at alle over 18 år innen kort tid får tilbud om vaksine i det ordinære vaksinasjonsprogrammet.

Saken fortsetter under videoen

En rekke kriterier må oppfylles for at man skal få denne vaksinen. Nødvendig reise til et land med høy smitte, alvorlig psykisk lidelse, eller fare for liv som følge av langvarig isolasjon er blant disse.

Legeforeningen fraråder bruk av vaksinen.

Mer enn 200.000 doser ligger på lager etter at vaksinen ble satt på pause i Norge i april.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen