Innenriks

Pandemien har gitt staten 12 milliarder kroner ekstra i avgiftsinntekter

Stengte grenser og full stopp i svenskehandelen har ført til at staten har fått inn 12 milliarder kroner mer i avgifter på alkohol og tobakk under pandemien.

Med svært lite grense- og taxfreehandel har inntektene fra alkoholavgifter økt med 6,5 milliarder kroner, tilsvarende 18,3 prosent, fra 2. kvartal i fjor til og med 1. kvartal i år. For tobakk er økningen på 5,4 milliarder, som tilsvarer 32,9 prosents økning.

Det viser tall P4-nyhetene har hentet fra Skatteetaten.

– Det bekrefter at det å redusere avgiftene på grensehandelsutsatte varer er helt riktig for å få mer omsetning i Norge og flere arbeidsplasser, sier finanspolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Hans Andreas Limi.

Han mener avgiftsnivået på disse varene i Norge må justeres gradvis ned til svensk nivå.

Saken fortsetter under videoen

Arbeiderpartiets Svein Roald Hansen, som sitter i finanskomiteen på Stortinget, mener at Norge må gjøre som Danmark som undersøkte effektene av grensehandelen mot Tyskland. Danskene valgte å sette ned avgiftene, og Hansen sier det fikk en viss effekt med mindre handelslekkasje fra Danmark.

Han tror imidlertid at lavere avgifter alene ikke vil jevne ut forskjellen.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen