Innenriks

Regjeringen kaller inn USAs ambassade i spionasjesaken

Regjeringen har innkalt USAs ambassade i saken der Danmark skal ha hjulpet USA med å overvåke nære allierte.

– Jeg er glad for at amerikanerne gir klart uttrykk for at de endret praksis i 2014 når det gjelder overvåking av allierte – og at de vil samarbeide med oss og andre for å klarlegge hva som er skjedd. Vi har i dag innkalt USAs ambassade i Oslo for å følge opp denne invitasjonen, sier Solberg til NTB.

Torsdag hadde Solberg en samtale med den danske statsministeren Mette Frederiksen.

– Jeg gjentok overfor henne at vi anser spionasje mot nære venner og allierte som uakseptabelt og unødvendig, sier Solberg.

Skal ha innhentet data fra allierte

Det var Danmarks Radio (DR) som i helgen skrev at den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA via danske internettkabler skal ha fått tilgang til å innhente store mengder data fra allierte land i Europa.

Ifølge DR skal det ha dreid seg om spionasje på politikere i Norge, Sverige, Tyskland og Frankrike. Opplysningene stammer fra anonyme kilder.

Tidligere har Frankrike, Tyskland og Sverige alle krevd svar fra Danmark og USA om anklagene.

Skal ha nær kontakt

Solberg opplyser at danskene nå foretar en bred gjennomgang av sin etterretningstjeneste.

– Vi er enige om å stå i nær kontakt om forhold som berører oss, sier hun.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen sa onsdag at det ikke har pågått systematisk overvåking av allierte, og at hun ikke tror at Danmarks forhold til for eksempel Tyskland og Frankrike har tatt skade. USA lovet tirsdag å svare på alle spørsmål.