Innenriks

Flere stortingspolitikere takker nei til omstridt vaksinetilbud

En rekke politikere takker nei til vaksinen som tilbys stortingsrepresentanter. Flere reagerer på at de folkevalgte prioriteres i vaksinekøen.

En rekke politikere takker nei til vaksinen som tilbys stortingsrepresentanter. Tilbudet er stikk i strid med FHIs råd til regjeringen.

Regjeringen varslet i forrige uke at stortingsrepresentantene var blant dem som skulle prioriteres i vaksinekøen og vil motta vaksine onsdag og torsdag denne uken. Beslutningen er møtt med kritikk og en rekke politikere har nå takket nei til sin vaksine.

Sylvi Listhaug, Audun Lysbakken, Siv Jensen, Trygve Slagsvold Vedum og Bjørnar Moxnes er blant dem som heller venter på tur.

– Jeg har bestemt meg for å takke nei til dette tilbudet. Men jeg har selvsagt respekt for at folk velger annerledes, skriver Listhaug i en kommentar til NTB.

– Underlig

– Jeg har full forståelse for dem som takker ja til tilbudet. Personlig har jeg valgt å takke nei til tilbudet fra regjeringen, sier Vedum til Dagbladet.

– Vi tenker det er underlig at dette tilbudet kom nå, og at Stortinget ikke ble konsultert i forkant. Jeg har forståelse for at andre grupper i mer utsatte yrker reagerer på regjeringens beslutning, skriver Lysbakken i en sms til VG.

Tidligere Frp-leder Siv Jensen vil vente på sin tur i vaksinekøen.

– Jeg er ikke vaksinert enda, men vil takke nei til dette tilbudet, skriver Siv Jensen i en epost til Avisa Oslo.

Det samme gjør Arbeiderpartiets Siri Staalesen.

Strider med FHIs råd

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet sier til VG at beslutningen om å la stortingsrepresentanter gå foran i vaksinekøen ikke er et faglig råd fra dem.

Faktisk er beslutningen i strid med rådet de ga.

– Med den hastigheten og det omfanget som vaksinasjonen vil ha de nærmeste månedene, anbefaler vi ikke å gjøre ytterligere fordeling mellom innbyggere med ulike samfunnsfunksjoner, står det blant annet i FHIs råd til regjeringen i fase 2 av vaksineringen som ble publisert 12. mai.

I stedet anbefalte FHI å fortsette å gi flere vaksinedoser til områder med mye smitte og viste til at denne metoden sørger for samlet sett færre syke i Norge.

– Da kan vi også foreta en tryggere åpning av samfunnet, spesielt i de områdene som over lengre tid har hatt mange smittede, uttalte smitteverndirektør Geir Bukholm.

Støre mottar ordinær vaksine

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre har allerede fått sin første dose gjennom det ordinære vaksinasjonsprogrammet i Oslo kommune.

– Tilbudet om vaksinering av stortingsrepresentantene er gjort av regjeringen, det er frivillig og vi har respekt for både de som sier ja, og de som sier nei, sier kommunikasjonssjef Jarle Roheim i Arbeiderpartiets stortingsgruppe til NTB.

Torstein Tvedt Solberg i partiet uttalte seg lørdag svært kritisk til at Stortinget prioriteres.

– Jeg synes den bør gå til en lærer eller ansatt i skole eller barnehage, sa Solberg til NTB.

Takker ja

Stortingsrepresentant Tuva Moflag i Arbeiderpartiet er en av dem som har takket ja til tilbudet om vaksine. Det opplyser hun på sin twitterkonto.

– Prinsipielt fordi alle bør takke ja når man får tilbud om vaksine. Personlig fordi vi bryter smittevernreglene hver gang vi voterer, og jeg dermed utsetter mannen min, som er immunsupprimert, for risiko, skriver hun blant annet.

Også Høyres Peter Frølich, Frps Sivert Bjørnstad, Sps Marit Arnstad, samt Ingvild Kjerkol og Eva-Kristin Hansen fra Ap er blant dem som har takket ja.

Saken fortsetter under videoen

Stortinget vil ikke svare

Det er uklart hvor mange av stortingsrepresentantene som takker ja til tilbudet, og Stortinget vil ikke gi opplysninger om dette.

– Ettersom dette handler om helsemessige opplysninger knyttet til den enkelte representant, og antallet kan gi grunnlag for identifikasjon av den enkelte, kan vi ikke gi ytterligere informasjon om antall representanter som har takket ja eller nei til tilbudet, sier Stortingets direktør Marianne Andreassen til TV 2.

– En viktig beskjed

Høyre-veteran Michael Tetzschner synes tilbudet om vaksine til stortingspolitikerne er helt ok, men han mener presidentskapet på Stortinget burde takket nei.

– Det er en viktig beskjed at Stortinget som institusjon ikke underlegger seg selv andre regler eller køordninger som vil gå foran andre borgere, sier han til VG.

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet sier at beslutningen om å la stortingsrepresentanter gå foran i vaksinekøen, ikke er et faglig råd fra dem.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen