Innenriks

Kongefamilien sang med folket fra slottsbalkongen

I regnværet, og til tross for koronapandemien, troppet kongeparet og kronprinsfamilien på sedvanlig vis opp på slottsbalkongen 17. mai.

Saken er oppdatert

Av NTB-Even Lübeck og Oddvar Sagbakken Saanum

Kongefamilien og kronprinsfamilien kom ut på slottsbalkongen 11.30 – med kongen gående ut først, med krykker. Kronprins Haakon og kong Harald hadde begge på seg svarte flosshatter.

Barnekor, skoleelever og Gardens drill og musikk var samlet i regnværet da kongefamilien kom ut på balkongen. Det var tett mellom paraplyene på slottsplassen, men langt færre enn det vanligvis ville vært.

Kun deltakere på markeringen var til stede, og publikum fikk ikke slippe inn på plassen

Hipp, hipp, hipp, hurra

Leder av 17. mai-komiteen i Oslo Rauand Ismail holdt en tale mens kongefamilien oppholdt seg på slottsbalkongen.

– Det er en ære å utbringe et leve for hans majestet kong Harald og den kongelige familien. Hipp, hipp, hipp, hurra, sa han.

Deretter var det duket for musikk fra Hans Majestet Kongens Garde. Også ordfører i Oslo, Marianne Borgen, og byrådsleder Raymond Johansen var samlet utenfor slottet.

De fikk høre Helene Kristina Blystad og Idun Sofie Torsdottir lese opp dikt, før Vilde Dahl Neraal sang «Before We Meet Again».

Markeringen ved Slottet ble avsluttet med at kongefamilien sang nasjonalsangen sammen med resten av landet klokken 12.

Med Askers ordfører

For kronprinsfamilien startet derimot dagen som vanlig hjemme på Skaugum. Like etter 09.30 kom de gående ut til de fremmøtte, som startet med å synge «Gud signe vårt dyre fedreland». Der var det utelukkende smil å se hos kronprinsfamilien, til tross for regnvær.

Deretter var det duket for en tale fra Askers ordfører Lene Conradi (H), der Conradi pratet om det vanskelige siste året og hvor takknemlig hun var for at kongefamilien har stilt opp.

Kronprinsfamilien ble stående med de to hundene Milly Kakao og Muffins Kråkebolle. Etter at det offisielle opplegget var over, gikk kronprinsfamilien bort til de fremmøtte.

Like før klokken 10 reiste de av gårde fra Skaugum. Før de kjørte inn til hovedstaden, var de innom Gullhella bo- og omsorgssenter og Korpåsen boligsameie. På grunn av regnværet droppet de å kjøre i åpne biler.

Kjøretur, men hvor?

Også i Oslo skal kongeparet og kronprinsparet gjennomføre en kjøretur i noen av bydelene. På grunn av smittevernreglene kan ikke klokkeslett og nøyaktig sted for kjørerutene oppgis, opplyser Kongehuset.

På ettermiddagen går kongeparet og kronprinsparet om bord i kongeskipet Norge for å slutte seg til en båtparade i Oslofjorden med hundrevis av småbåter.

Etter båtparaden reiser kongeskipet videre mot Tønsberg. (NTB)