Innenriks

Kongefamilien sang med folket fra slottsbalkongen og kjørte i Oslos gater

I regnværet, og til tross for koronapandemien, troppet kongefamilien på sedvanlig vis opp på slottsbalkongen 17. mai. Deretter kjørte de rundt i Oslos gater.

Kongefamilien og kronprinsfamilien kom ut på slottsbalkongen klokken 11.30 – med kongen gående ut først, med krykker. Kronprins Haakon og kong Harald hadde begge på seg svarte flosshatter.

Barnekor, skoleelever og Gardens drill- og musikktropper var samlet i regnværet da kongefamilien kom ut på balkongen. Det var tett mellom paraplyene på Slottsplassen, men langt færre enn det vanligvis ville vært.

Kun deltakere på markeringen var til stede, og publikum fikk ikke slippe inn på plassen.

Hipp, hipp, hipp, hurra

Leder av 17. mai-komiteen i Oslo Rauand Ismail holdt en tale mens kongefamilien oppholdt seg på slottsbalkongen.

– Det er en ære å utbringe et leve for hans majestet kong Harald og den kongelige familien. Hipp, hipp, hipp, hurra, sa han.

Deretter var det duket for musikk fra Hans Majestet Kongens 3. Gardekompani. Også Oslos ordfører Marianne Borgen og byrådsleder Raymond Johansen var samlet utenfor slottet.

De fikk høre Helene Kristina Blystad og Idun Sofie Torsdottir lese opp dikt, før Vilde Dahl Neraal sang «Before We Meet Again».

Arrangementet ble avsluttet klokken 12 da kongefamilien, de oppmøtte og befolkningen sang nasjonalsangen.

Kjøretur i Oslo

Like etter satte kongefamilien seg i bilen for å kjøre rundt i Oslos gater. På grunn av regnværet droppet de å kjøre i åpne biler.

Kong Harald og dronning Sonja kjørte blant annet forbi Sagenehjemmet i Oslo.

I 13.30-tiden gikk kongeparet og kronprinsparet om bord i kongeskipet Norge for å slutte seg til en båtparade i Oslofjorden med hundrevis av småbåter.

Etter båtparaden reiser kongeskipet videre mot Tønsberg.

Med Askers ordfører

For kronprinsfamilien startet derimot dagen som vanlig hjemme på Skaugum. Like etter klokken 9.30 kom de gående ut til de fremmøtte, som startet med å synge «Gud signe vårt dyre fedreland». Der var det utelukkende smil å se hos kronprinsfamilien, til tross for regnværet.

Deretter var det duket for en tale fra Askers ordfører Lene Conradi (H), der Conradi pratet om det vanskelige siste året og hvor takknemlig hun var for at kongefamilien har stilt opp.

Kronprinsfamilien ble stående med de to hundene Milly Kakao og Muffins Kråkebolle. Etter at det offisielle opplegget var over, gikk kronprinsfamilien bort til de fremmøtte.

Like før klokken 10 reiste de av gårde fra Skaugum. Før de kjørte inn til hovedstaden, var de innom Gullhella bo- og omsorgssenter og Korpåsen boligsameie. (NTB)