Innenriks

Utenriksministeren frykter «løpende seminar» om EØS

Et farvel til EØS-avtalen vil ramme Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums hjemfylke Innlandet hardt, advarer utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

I en tale til Høyres landsmøte lørdag kom Eriksen Søreide med en rekke eksempler på hvor viktig EØS-avtalen er for Innlandet.

Ifølge henne eksporterer bedrifter i Innlandet for vel 27 milliarder kroner i året, og over 70 prosent av eksporten går til EØS.

– Innlandet er ikke unikt, men det er det som er nærmest ham, og han er jo opptatt av å det som er nært folk. Det er ingenting feil i å være opptatt av det. Men det som er nærmest ham, er en lang rekke arbeidsplasser som ville vært utsatt, eller som kanskje ikke ville vært lagt til Innlandet, utdyper Eriksen Søreide overfor NTB.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har gitt en EØS-garanti hvis han blir statsminister etter valget. Men Sp, SV og Rødt vil alle ut av EØS, påpeker Eriksen Søreide.

– Det betyr at uansett om Arbeiderpartiet gir sine garantier nå, så skapes det usikkerhet, sier hun.

– Hvis man i en eventuell ny regjering skal ha et løpende seminar om EØS-avtalen, så kommer det til å gå ut over distriktsarbeidsplasser.

(©NTB)