Innenriks

FHI-overlege: – Ville ikke tatt Janssen-vaksinen

FHI-overlege Preben Aavitsland sier han personlig ikke ville meldt seg til å ta Janssen-vaksinen, selv om regjeringen på sikt vil åpne for frivillig bruk.

– Nei. Jeg hadde ikke gjort det. Jeg venter, riktignok litt utålmodig, de ukene som skal til før jeg blir vaksinert i det vanlige vaksinasjonsprogrammet, sier Aavitsland til Dagbladet på spørsmål om hvorvidt han selv ville tatt Janssen-vaksinen.

Onsdag ble det klart at regjeringen på sikt vil åpne for frivillig bruk av vaksinen. Den er nå satt på vent i vaksinasjonsprogrammet, mens AstraZeneca-vaksinen er tatt ut permanent.

Aavitsland sier FHI har gjort en risiko/helsegevinst-vurdering av Janssen-vaksinen og kommet fram til at risikoen for alvorlig sykdom faktisk kan være litt større ved å ta Janssen-vaksinen enn ved å gå og vente nå i Norge noen få ekstra uker.

Han er bekymret over bivirkningsmeldingene som har kommet fra USA. Selv om bivirkningene er sjeldne, har noen av dem vært alvorlige.

– Det var to ekspertgrupper. En uavhengig ekspertgruppe, og en annen uavhengig ekspertgruppe i FHI, som ga sine anbefalinger til regjeringen. Begge konkluderte at Janssen-vaksinen ikke bør være en del av vaksinasjonsprogrammet, sier FHI-overlegen.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Mer fra Dagsavisen