Innenriks

Utvalg: Regjeringen bør vurdere å flytte 18-25-åringer fram i vaksinekøen

Myndighetene bør vurdere om aldersgruppen 18–25 år burde prioriteres fram i vaksinekøen, mener Vorland-utvalget.

I rapporten anbefaler ekspertutvalget myndighetene å prioritere de tilgjengelige vaksinene slik at de har størst mulig effekt, både for å unngå sykdomsbyrde og smittespredning. De mener dette innebærer at regjeringen bør vurdere om aldersgruppen 18–25 år bør prioriteres fram i køen.

– Begrunnelsen for dette er både den skjevfordelte tiltaksbyrden gjennom pandemien, gruppens mobilitet og bidrag til smittespredningen, heter det i rapporten fra Vorland-utvalget.

Utvalget er satt ned for å vurdere virusvektorvaksinene til AstraZeneca og Johnson & Johnson.

– Vi mener det er en god idé å prioritere denne aldersgruppen, selv om de tåler sykdommen godt. Det nærmer seg sommer og mange unge flytter mye på seg, de begynner kanskje å jobbe eller studere et annet sted, sier utvalgsleder Lars Vorland under en pressekonferanse i forbindelse med fremleggelsen av rapporten.

Saken fortsetter under videoen

Helseminister Bent Høie (H) sier han tar innspillet til etterretning, og at dette er noe regjeringen vil ta stilling til på et senere tidspunkt.

– Her kommer det også en bredere anbefaling fra FHI som denne utvalgsrapporten også vil være en del av, og det og kommer ganske snart, sier Høie.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen